Obezite, yarattığı ve yaratabileceği sağlık sorunları nedeniyle bugün dünyadaki en önemli sağlık sorunlarının başında geliyor. Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Akif Öztürk, 2020’de yapılan bilimsel bir çalışmanın hızlı yemek yiyenlerin yavaş yiyenlere oranla doymak için daha çok besin tükettiklerini ortaya çıkardığını belirterek, ‘Hollandalı bilim insanları tarafından 60 gönüllü üzerinde yapılan ve sonuçları ‘American Journal of Clinical Nutrition’ dergisinde yayınlanan çalışmaya göre; yeme hızı ne kadar azalır, çiğneme ne kadar uzarsa doyma hissi de bir o kadar az gıdayla sağlanabiliyor.

Hızlı yemek yemek, farkında olmadan birçok insanın yaptığı ancak başta sindirim sağlığı olmak üzere genel sağlık açısından sakıncalı bir alışkanlık. Genel olarak bilinen zararları dışında, lokmaları yeteri kadar çiğnemeden yutmak, çok hızlı yemek yiyenlerin obezite riskiyle karşı karşıya kalmasına yol açıyor’ diyor.

Uzm. Dr. Öztürk, sadece bu çalışmaya göre böyle bir genelleme yapmak doğru olmasa da bu ve benzeri çalışmaların bu tezi doğruladığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürüyor: ‘Hızlı yemek yiyenlerde daha fazla miktarda besin alımı, daha fazla kalori alımı anlamına geliyor. Bu durum da aslında obezite için ciddi bir risk faktörü oluşturuyor. Sonuçta obezite alınan kalori ve harcanan kalori arasındaki dengesizlikten kaynaklanıyor.’

Baraj Suları Geri Çekilince Köy Ortaya Çıktı! Baraj Suları Geri Çekilince Köy Ortaya Çıktı!

(Formsante)