Reuters haber ajansı tarafından düzenlenen "Geleceği Yeniden Düşünmek" temalı çevrim içi konferansta konuşan ECB Başkanı Lagarde, "Banknotların bir yere gittiği yok ancak dijital euroya da sahip olmalıyız" dedi. Lagarde, "Avrupalıların talebine cevap vermeliyiz ve böyle bir talep var" diye ekledi. ECB'nin verdiği bilgiye göre dijital euro, merkez bankası parasının tüm vatandaşlara ve şirketlere açık elektronik versiyonu olacak.

ECB, olası bir dijital euro projesi konusunda kamuoyunun görüşünü almak için Ekim 2020'de bir çalışma başlatmıştı. Salı günü sona eren istişare sürecinin şimdiye kadarki en yüksek katılıma ulaştığını ifade eden Lagarde, 8 binden fazla insanın sisteme giriş yaparak çevrim içi ankete cevap verdiğini kaydetti.

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki bozukluk eurolar, 28 Aralık 2018. (Fotoğraf: Zheng Huansong/Xinhua)

Lagarde, ECB'nin aynı zamanda dijital euronun piyasaya sürülmesi sürecini güvenli şekilde yürütmesi gerektiğine de dikkat çekti. Çin Merkez Bankası'nın pilot dijital yuan programına işaret eden ECB Başkanı, dijital euronun piyasaya sürülmesinin beş yıldan uzun sürmemesini umut ettiğini söyledi. Bir takvim vermenin zor olduğunu belirten Lagarde, "Finans teknolojileri dünyasındaki gelişmelerin bizi nereye götüreceğini bilmiyoruz" dedi.

ECB, Ekim ayında yayımladığı bir raporda, ECB ve üye ülkelerin merkez bankalarından oluşan Euro Sistemi'nin araştırma ve istişarelerin ardından 2021 yılı ortalarına doğru bir dijital euro projesi başlatıp başlatmamayı değerlendirdiğini belirtmişti.

Çin ve Çad ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Çad ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

Editör: İRFAN KARSLI