Çin Dışişleri Bakanlığı: İspanya Başbakanı Sanchez'in ziyaretiyle ilişkilerde yeni gelişmeler bekliyoruz Çin Dışişleri Bakanlığı: İspanya Başbakanı Sanchez'in ziyaretiyle ilişkilerde yeni gelişmeler bekliyoruz

Düşünce kuruluşu Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nin çalışmasına göre, Almanya'da ankete katılanların yüzde 53'ü, 2016 seçimlerinden sonra ABD'lilere artık güvenilemeyeceği konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

Anket ayrıca İsveçli katılımcıların yüzde 36'sının, ABD'lilerin 2016'dan sonra güvenilir olduklarına inanmadığını da ortaya çıkardı. Ankete katılanların toplam yüzde 61'i ABD'nin siyasi sisteminin "tamamen" veya "kısmen" bozuk olduğuna inanıyor. Özellikle, İngilizlerin yüzde 81'i, Almanların yüzde 71'i, Fransızların ise yüzde 66'sı bu görüşe sahip.

Polonya ve Macaristan ise ABD hakkında en olumlu görüşlere sahip iki ülke. Macarların yüzde 56'sı ve Polonyalıların yüzde 58'i, ABD'nin siyasi sisteminin iyi ya da kısmen iyi işlediğini düşünüyor. Polonyalıların sadece yüzde 23'ü ve Macarların yüzde 19'u, 2016 yılında Donald Trump'a oy verdikten sonra ABD'lilere güvenmediğini ifade ediyor.

Avrupalıların büyük bölümü, Joe Biden'ın, Kasım ayındaki ABD başkanlık seçimlerinde kazandığı zaferden memnun ancak Biden'ın katkısıyla ABD'nin rakipsiz küresel lider konumuna geri dönebileceğini düşünmüyor. Katılımcılar, Avrupa Birliği'nin ve/veya kendi ülkelerinin sistemlerini ABD'ninkinden çok daha olumlu değerlendiriyor ve en önemli ortak olarak Washington'dan çok Berlin'i görüyorlar.

Editör: İRFAN KARSLI