Yurt

Dünyanın ilk akıllı çita parkı Namibya'da kuruldu

Namibya'nın Çita Koruma Fonu (ÇKF) hayvanlarını ve varlıklarını izlemek için yeni teknolojiyle donatılmış dünyanın ilk akıllı çita parkı kurduğunu açıkladı.

Abone Ol

Namibya'nın Çita Koruma Fonu (ÇKF) hayvanlarını ve varlıklarını izlemek için yeni teknolojiyle donatılmış dünyanın ilk akıllı çita parkı kurduğunu açıkladı.

Hollandalı teknoloji şirketi Smart Parks, ÇKF'nin, Namibya'nın orta kuzeyinde bulunan Otjiwarongo'daki 67 bin hektarlık özel rezerv, model çiftliği ve saha araştırma ve koruma merkezinde yaşayan 40'tan fazla çitayla ilgilenmesine yardımcı olacak.

ÇKF kurucusu ve icra direktörü Laurie Marker, Perşembe günü yaptığı açıklamada, "ÇKF çalışanlarının çitalarımıza bakmalarına yardımcı olacak bu yeni teknolojiye sahip olduğumuz için çok heyecanlıyız" dedi. Marker'a göre, Smart Parks LoRaWAN ağı kurulduğunda, ÇKF tasma ve diğer sensörleri araziye kolayca yerleştirebilecek ve uygun bir maliyetle neredeyse gerçek zamanlı konum güncellemelerini alabilecek.

"ÇKF için kurulacak LoRaWAN ağı, gerçek zamanlı izleme ve ince ölçekli veri toplama amacıyla tüm vahşi yaşam rezervine pille çalışan sensör ve cihazları yerleştirmemizi sağlayacak" diyen ÇKF yöneticisi, personelin operasyonlarda verimliliği optimize edebileceğini ve bilim insanlarının, yeni ve daha verimli yollarla araştırma için veri toplayabileceğini sözlerine ekledi.

ÇKF, çitaların araştırılması ve korunmasında dünya çapında lider konumunda. Fon kendisini vahşi doğada çitaları korumaya adadı ve şu anda Namibya yüzde 30'u vahşi alanda olan dünyanın en büyük çita nüfusuna sahip.