Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (BMDTÖ), Çarşamba günü yaptığı açıklamada, koronavirus pandemisi nedeniyle dünya genelindeki uluslararası turist sayısının Ocak ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 87 oranında azaldığını bildirdi. BMDTÖ'nün yayınladığı Dünya Turizm Barometresi raporunda, küresel pandemi nedeniyle 2020 yılındaki yüzde 74'lük düşüşün ardından "tüm dünyada yılın ilk ayında turist sayısında büyük ölçüde azalma görüldü" ifadesine yer verdi.

İspanya'daki Toledo'nun eski şehir bölgesinde fotoğraf çeken bir turist, 22 Eylül 2020. (Fotoğraf: Meng Dingbo/Xinhua)

Madrid merkezli örgüt, zorunlu test uygulamaları, karantinalar ve bazı durumlarda sınırların tamamen kapatılmasının uluslararası seyahatin canlanmasına engel olduğunu belirtti. Örgüt, "Ayrıca, aşı uygulamasının hızı ve dağıtımının beklenenden yavaş olması, turizmin yeniden başlamasını daha da geciktirdi" ifadesini kullandı. Aşılama süreci, halihazırda onaylanmış koronavirüs aşıları ile dünya çapında devam ederken, dünya genelinde Almanya, Çin, Rusya, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nin de aralarında bulunduğu farklı ülkelerde 267 aşı adayı geliştiriliyor.

Çin ve Çad ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Çad ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseltti
İspanya'nın Toledo kentindeki tarihi bölgede selfi çeken turistler, 22 Eylül 2020. (Fotoğraf: Meng Dingbo/Xinhua)

Asya ve Pasifik bölgelerinde uluslararası turist sayısında Ocak ayında yüzde 96 düşüş yaşanırken, Avrupa ve Afrika'da bu oran yüzde 85, Ortadoğu'da yüzde 84 ve Amerika kıtasında ise yüzde 77'ye geriledi. BMDTÖ Genel Sekreteri Zurab Pololikaşvili, yayınladığı bir basın bildirisinde, "2020 (yılı), turizm sektöründe kaydedilen en kötü yıl oldu. 2021 yılının turizm açısından daha parlak geçmesi için uluslararası toplumun güçlü ve acil adımlar atması gerekiyor. Ülkeler arasında koordinasyonun gelişmesinin" önemine değinen Pololikaşvili, turizme güveni yeniden kazandırmak ve uluslararası seyahatin Kuzey Yarım Küre'deki yoğun yaz sezonundan önce güvenli şekilde devam etmesini sağlamak için "seyahat ve sağlık protokollerinin uyumlu hale getirilmesi" çağrısı yaptı.

Pololikaşvili, Salı günü Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas ile "dijital yeşil kimlik" konusunu görüştü. Kimliğin aşı belgesi olmadığını belirten Schinas, belgenin yalnızca "kişilerin risk taşımadığının kanıtı" olacağını ifade etti. Schinas, Avrupa Komisyonu'nun kimliği Haziran ayı başında uygulamaya sokmayı ve bu konuda AB üyesi olmayan ülkelerle karşılıklı anlaşmalar yapmayı umduğunu bildirdi.

Editör: İRFAN KARSLI