Dünya Sağlık Örgütü'nün başlattığı Stratejik Hazırlık ve Müdahale Planı, küresel, bölgesel ve ulusal düzeydeki çabaların koordine edilmesi yoluyla, gözlem ve müdahale stratejilerinin geliştirilmesini, tanı olanakları ve aşılara eşit erişim sağlanmasını, hayvandan insana bulaşın azaltılmasını ve salgın kontrolü yönünden toplulukların güçlendirilmesini hedefliyor.

CENEVRE, 27 Ağustos (Xinhua) -- Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), M çiçeği salgınının insandan insana yayılmasını önlemek için küresel bir girişim başlattı. Örgütün Pazartesi günü başlattığı Stratejik Hazırlık ve Müdahale Planı Eylül 2024-Şubat 2025 tarihleri arasında sürecek olup, uygulanması için 135 milyon ABD doları finansmana ihtiyaç duyulacak. Plan, küresel, bölgesel ve ulusal düzeydeki çabaların koordine edilmesi yoluyla, gözlem ve müdahale stratejilerinin geliştirilmesini, tanı olanakları ve aşılara eşit erişim sağlanmasını, hayvandan insana bulaşın azaltılmasını ve salgın kontrolü yönünden toplulukların güçlendirilmesini hedefliyor.

Batı Şeria'da 13 yaşındaki bir kız çocuğu İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti Batı Şeria'da 13 yaşındaki bir kız çocuğu İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti
İsviçre'nin Cenevre kentindeki Dünya Sağlık Örgütü Genel Merkezi,  21 Mayıs 2023. (Fotoğraf: Lian Yi/Xinhua)

Aşılama planı, bulaşma zincirlerini kırmak amacıyla vakalarla yakın teması olanlar ve sağlık çalışanları gibi en yüksek risk altındaki grupları hedef alıyor. Bu plan, stratejik liderlik ve rehberlik sunmanın yanı sıra, etkilenen bölgelerdeki hassas grupların tıbbi tedaviye erişimini sağlamaya odaklanacak. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve komşu ülkelerdeki M çiçeği salgınları kontrol altına alınabilir ve durdurulabilir" ifadelerini kullandı. Örgüt, kısa süre içinde bir fon çağrısı başlatılacağını da duyurdu. 

Kaynak: rss