2004 yılında beri kutlanan bu özel gün, güvenli kan ve kan ürünlerinin bağışına yönelik ihtiyaç ile gönüllülerin herhangi bir ücret beklemeksizin ulusal sağlık sistemlerine yaptığı son derece önemli katkıya dair küresel farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Hareketlilikteki sınırlamaya ve diğer zorluklara rağmen, birçok ülkedeki kan bağışçıları Kovid-19 pandemisi sırasında da ihtiyacı olanlara kan ve plazma bağışlamaya devam etti.

Xi Jinping'den, Çin'in 'ana nehri' Yangtze'nin korunması üzerine mesajlar Xi Jinping'den, Çin'in 'ana nehri' Yangtze'nin korunması üzerine mesajlar
Yemen'in başkenti Sana'da kan örneklerini toplayan bir sağlık çalışanı, 13 Şubat 2021. (Fotoğraf: Mohammed Mohammed/Xinhua)

Eşi benzeri görülmemiş bir kriz döneminde gösterilen bu inanılmaz çaba, iyi organize olmuş, adanmış bir gönüllülük sergileyen ve kar gütmeyen bağışçıların, hem normal hem de olağanüstü zamanlarda güvenli ve yeterli kan tedariği sağlamaktaki kritik rolünü vurguladı.

Cezayir'in başkenti Cezayir'in merkezindeki bir kan bağışı noktasında bağışçıların sağladığı kanı gösteren Cezayir Kızılayı çalışanı bir tıbbi görevli, 5 Ocak 2021. (Fotoğraf: Xinhua)

Kan bağışlamak, hayat kurtaran bir dayanışma eylemi. Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü'nün 2021'deki sloganı, "Kan bağışla ve dünyanın nabzını attırmaya devam et" oldu. Haydi bu vesileyle kan bağışçılarının hayat kurtararak ve başkalarının sağlığını iyileştirerek dünyanın nabzının atmasına yaptıkları önemli katkıyı tanıma fırsatını yakalayalım.

Irak'ın başkenti Bağdat'taki Ulusal Kan Bağışı Merkezi'nde plazma bağışlayan Kovid-19'u atlatmış hastalar, 28 Haziran 2020. (Fotoğraf: Khalil Dawood/Xinhua)
Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü'nde İsrail'in orta kesiminde yer alan Modiin kentinde kan bağışlayan İsrailli gönüllüler, 14 Haziran 2020. (Fotoğraf: Gil Cohen Magen/Xinhua)

Editör: İRFAN KARSLI