Dünya Gıda Programı'nın Güney Sudan'daki temsilcisi ve ülke direktörü Matthew Hollingworth, yaptığı açıklamada, BM Gıda Örgütü'nün yeterli miktarda gıda yardımı sağlamak için 154 milyon ABD dolarına daha ihtiyacı olduğunu belirtti. Hollingworth tarafından Juba'da yayınlanan yazılı açıklamada, "Fon seviyeleri düşmeye devam ederse, savunmasız toplumların ihtiyaçları mevcut kaynakları aşmaya devam ettiğinden, daha fazla kesinti yapmaktan başka seçeneğimiz olmayabilir" ifadesine yer verildi.
Bağışçılardan gelen cömert katkılar sayesinde, hayat kurtaran yardımlar ile ihtiyaç sahibi milyonlarca insana ulaştıklarını belirten Dünya Gıda Programı, yine de kriz bölgelerinde yaşayan pek çok savunmasız insanın en üst seviyede gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğunu ve bu insanların sürekli gıda yardımı olmadan hayatta kalamayacağını vurguladı.
Dünya Gıda Programı'nın açıklamasına göre, fon yetersizliğinin yol açtığı önceliklendirme uygulaması kapsamında, Wau, Juba ve Bor South'daki kamplarda yaşayan yerlerinden edilmiş yaklaşık 106.000 kişi, Ekim ayından itibaren yeni yıla kadar önümüzdeki üç ay boyunca aylık yiyecek paylarını alamayacak.
Dünya Gıda Programı, söz konusu kamplardaki ülke içinde yerlerinden edilmiş insanlara yönelik aylık gıda yardımının Ocak-Eylül 2022 döneminde tekrar başlayacağını belirtti. Hollingworth, "Zor zamanlar için sert tedbirler gerekir. Açlığın eşiğinde olan ve gıdaya erişimleri azaldığında tekrar felakete sürüklenme tehlikesiyle karşı karşıya olan insanların kritik ihtiyaçlarını karşılamak için bu acı verici kararları almak ve sınırlı kaynaklarımızı zorlamak durumunda kaldık" dedi.
Yetkili, gıda yardımının üç aylığına askıya alınması kararının Dünya Gıda Programı'nın Nisan ayında ilan ettiği gıda yardımında daha geniş çaplı bir azalmaya gidilmesine ilişkin sürecin bir parçası olduğunu söyledi. Bu karar, tüm kamplarda şu an Dünya Gıda Programı tarafından karne karşılığı dağıtılan gıda payının kalori içeriğinin yarısını alan 700.000 mülteci ile ülke içinde yerinden edilmiş insanı etkileyecek. BM'ye göre, Güney Sudan'da son birkaç yıldır artış gösteren gıda güvensizliği, şu anda ülke nüfusunun yüzde 60'ından fazlasını etkiliyor.