VARŞOVA, 16 Şubat (Xinhua) Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) Başkanı Witold Banka Salı günü, Spor Tahkim Mahkemesi'nin (CAS) Rus Olimpiyat Komitesi (ROK) artistik buz patencisi Kamila Valieva'nın Oyunlar'dan geçici olarak men edilmesi kararını kaldırmasını "çok tartışmalı" olarak nitelendirdi. Valieva, geçen yıl Aralık ayında kendisinden alınan bir numunede yasaklı madde trimetazidine rastlanması üzerine 8 Şubat'ta geçici olarak Oyunlar'dan men edilmişti. Rus Dopingle Mücadele Ajansı (RUSADA) Disiplin Komitesi'nin 9 Şubat'ta yasağı kaldırmasından sonra Valieva'nın Beijing 2022'de yarışmaya devam etmesine izin verildi. WADA, Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve Uluslararası Paten Birliği Cuma günü RUSADA'nın kararına CAS nezdinde itiraz etti ancak CAS Pazartesi günü Valieva'ya geçici men uygulanması talebini reddetti. Polonya basınına konuşan Banka, "Tahkim mahkemesinin bu kararı alırken sergilediği yaklaşımdan dolayı hayal kırıklığına uğradık.

CAS'ın neden Dünya Anti-Doping Yasası'na güvenmemeyi seçtiğini bilmiyorum. Bu çok tartışmalı bir karar çünkü yasa, reşit olmayanlar için 'geçici men' kararlarında özel istisnalar sağlamamaktadır" dedi. Rusya Olimpiyat Komitesi ise Cuma günü yaptığı resmi yazılı açıklamada, "ROK Takımı üyelerinin hak ve çıkarlarını korumak ve Olimpiyatlar'da adil bir rekabetle kazanılan altın madalyayı elde tutmak için kapsamlı önlemler alıyoruz" ifadelerini kullandı. Açıklamada, ROK ayrıca, "ne olduğuna dair tüm ilgili yasal ve fiili koşulların belirlenmesi amacıyla tam bir soruşturma yürütüleceğini varsayıyor" denildi. Komitenin açıklamasında, "Sporcunun pozitif çıkan örneğinin Olimpiyat Oyunları sırasında alınmadığı göz önünde bulundurulduğunda, Olimpiyat Oyunları'nda sporcunun aldığı ve takım etkinliklerinde alınan sonuçlar otomatik revizyona tabi değildir" ifadesi yer aldı. RUSADA'nın yaptığı yazılı açıklamada ise Valieva'nın, geçemediği doping testinin sonuçlarının Kış Olimpiyatları'nın başlamasından sonra gelmesinden kendilerinin sorumlu olmadığı çünkü "faaliyetlerinin uluslararası standartlar yasası gibi düzenleyici belgelerin hükümleri uyarınca sıkı şekilde yönlendirildiği" öne sürüldü.

RUSADA, sporcudan 25 Aralık 2021'de alınan örneğin, standart zaman diliminde analizin gerçekleştirilmesi için gerekli süre tanınarak laboratuvara teslim edildiğini belirtti. Ancak Banka'ya göre RUSADA hata yaptı. WADA Başkanı "Genellikle, ulusal dopingle mücadele kurumları önemli örnekleri öncelikli olarak işaretler ve daha sonra hızlı sonuç alınmaması veya olası gecikmeler gibi herhangi bir sorun olmaz. RUSADA bunu yapmadı. Dolayısıyla, İsveç laboratuvarı verilen örneğin hızla test edilmesi gerektiğini bilmiyordu. Bu RUSADA'nın hatasıdır" dedi. Banka, "Reşit olmayanların doping yapması spor dallarının tamamı için bir suçtur. Bunu yapanlar hapse girmeli. Onların yeri orası. Pek çok ülkede, örneğin Polonya'da, bu tür eylemlerin üç yıla kadar hapisle cezalandırıldığı düzenlemeler var. Bu şekilde cezalandırılmaları gerektiğini düşünüyorum. Bu, Rus spor kültüründe hala büyük sorun olduğunun göstergesi. Hala reşit olmayanlara doping yaptıran antrenörler, doktorlar ve aktivistler var" suçlamasında bulundu. Witold Banka, "Artık onlardan bu konuda çok yoğun bir soruşturma bekliyoruz. Aynı zamanda WADA da kendi soruşturmasını yürütecek" diye ekledi.

Para Atletizm Dünya Şampiyonası erkekler 100 metre T54 finalinde Çinli sporcu gümüş madalya aldı Para Atletizm Dünya Şampiyonası erkekler 100 metre T54 finalinde Çinli sporcu gümüş madalya aldı
Editör: İRFAN KARSLI