Raporda, Hızlı Hasar ve İhtiyaç Değerlendirmesinin yaklaşık 380 milyon dolar tutarında fiziki hasar ve 190 milyon dolarlık ekonomik kayıp ortaya çıkardığı kaydedildi. Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler ile birlikte hazırlanan raporda, ilk 24 ayda toparlanma için ihtiyaç duyulan meblağın 485 milyon doları bulabileceği belirtildi. Rapor, çatışmalardan en çok sosyal sektörlerin etkilendiğini ve tek başına konut sektöründeki hasarın, sosyal sektörlerdeki toplam hasarın yaklaşık yüzde 93'ünü oluşturduğunu vurguladı.

Yazılı bir açıklama yapan Dünya Bankası Batı Şeria ve Gazze Ülke Direktörü Kanthan Shankar, söz konusu değerlendirmeyle "Gazze'de onurlu yaşam koşulları ve geçim kaynaklarının yeniden tesisine yardımcı olmak için bağışçıların desteğini harekete geçirmeyi umuyoruz" dedi.

Raporda 2 milyondan fazla Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'nin, "Kovid-19 geçen yıl Mart ayında patlak verdiğinde zaten kırılgan bir ekonomik durum içinde bulunduğu" belirtildi. Shankar, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının öncesinde Dünya Bankası'nın Gazze Şeridi'nin gayrisafi yurtiçi hasılasının 2021 yılında yüzde 2,5 büyüyeceğini tahmin ettiğini ancak bunun yerine yüzde 0,3 daralabileceğini söyledi.

Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

Dünya Bankası'nın raporu, Gazze Şeridi'nde işsizliğin yüzde 50'ye ulaştığını ve nüfusun yüzde 60'ının yoksulluk eşiğinin altında yaşadığını gösterdi. İsrail ile Gazze Şeridi'ndeki Filistin Direniş Hareketi (Hamas) öncülüğündeki militan gruplar arasında 21 Mayıs'ta Mısır'ın arabuluculuğunda bir ateşkes anlaşmasına varılmış, böylece 11 gün süren ve 250'den fazla Filistinlinin ve 13 İsraillinin yaşamını yitirmesine neden olan gerginlik son bulmuştu.

Editör: İRFAN KARSLI