Kültür - Sanat ve Tarih

Dunhuang'ın eski kültürel eserleri dijital yolla geri getirilecek!

Dunhuang Akademisi Direktör Yardımcısı Luo Huaqing Cumartesi günü akademik bir konferansta yaptığı açıklamada, Dunhuang Mogao Mağaraları'ndaki Kütüphane Mağarası'ndan çıkarıla...

Abone Ol

Dunhuang Akademisi Direktör Yardımcısı Luo Huaqing Cumartesi günü akademik bir konferansta yaptığı açıklamada, Dunhuang Mogao Mağaraları'ndaki Kütüphane Mağarası'ndan çıkarılan kalıntıların dijitalleştirileceğini söyledi.

Uluslararası işbirliği yoluyla, kültürel eski eserlerin dijital koleksiyonuna dayalı bir veri tabanı oluşturulacak. Luo, "Fikri mülkiyet hakları korunarak dijital kaynakların paylaşımı dünya çapında gerçekleştirilecek" dedi.

Mogao Mağaraları'ndaki Kütüphane Mağarası, 1900 yılında keşfedildiğinde yaklaşık 60 bin nadir kültürel kalıntı gün yüzüne çıkarıldı. Bunlardan yaklaşık 40 bin parça İngiltere, Fransa, Rusya ve Japonya dahil 10'dan fazla ülkeye kaçırıldı.

Dijital teknoloji, Dunhuang belgelerini paylaşmak ve geri getirmek için önemli bir yöntem sağlıyor. İngiltere ve Fransa, Dunhuang kültürel eser kaynaklarını 1994 ve 2015 yıllarında Çin ile dijital olarak paylaşmıştı.

2016 yılında Dunhuang Academy tarafından başlatılan "Dijital Dunhuang" internet sitesini ziyaret eden dünyanın her yerinden insanlar 30 mağaradaki duvar resimlerinin görüntüleri arasında gezinebiliyor.

Dunhuang Mogao Mağaraları, bin 600 yıllık bir UNESCO Dünya Mirası alanı.

Tarihi İpek Yolu üzerindeki kültürel ve dini bir kavşakta bulunan bu mağaralar Bin Buda Mağarası olarak da biliniyor.