Ghebreyesus Kovid-19 Acil Durum Komitesi'nin 6. toplantısında halihazırda iki acil sorun olduğunu söyledi: Birincisi, SARS-CoV-2 virüsünün kısa süre önce ortaya çıkan yeni mutasyonları, ikincisi ise uluslararası seyahat için aşılamanın ve test sertifikalarının potansiyel kullanımı.

Ghebreyesus, "Eminim, benim gibi siz de 2021'de birlikte pandemiyi sona erdirebilmeyi ve tüm ülkelerde normallik duygusunu yeniden tesis edebilmeyi umuyor ve diliyorsunuz. Aşıların yaygınlaştırılması elbette hepimize tünelin sonunda ışık olduğu umudunu veriyor" dedi.

"Hepimiz bu işte birlikteyiz ve bundan hep birlikte çıkmalıyız" diyen Ghebreyesus, "Şimdi, gelecekte öğrenip yararlanabilmemiz için sürdürülebilir müdahale stratejilerini oluşturmanın ve müdahalelerin etkisini ölçmenin ve izlemenin zamanıdır" diye ekledi.

Kovid-19 Acil Durum Komitesi ilk toplantısını 22-23 Ocak 2020'de gerçekleştirmişti. Sonrasında, komitenin geçen yıl 30 Ocak'ta düzenlenen ikinci toplantısının ardından, DSÖ lideri hastalık salgınının Uluslararası Boyutta Halk Sağlığı Acil Durumu oluşturduğunu açıklamıştı. O zamandan beri, DSÖ'ye bildirilen Kovid-19 vaka sayısı 90 milyonu aşarken, yaklaşık 2 milyon kişi de hastalık nedeniyle hayatını kaybetti.

Dünya pandemiyi kontrol altına almak için mücadele ederken, bazı ülkelerde kullanımına izin verilmiş olan koronavirüs aşıları ile aşılama devam ediyor. Öte yandan, DSÖ tarafından 12 Ocak'ta açıklanan bilgilere göre, Almanya, Çin, Rusya, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nin de aralarında bulunduğu farklı ülkelerde, 236 aşı adayının geliştirme süreci devam ederken, bunlardan 63'ü klinik deneme aşamasında bulunuyor.

Nijerya'da otobüsle kamyon çarpıştı: 40 ölü Nijerya'da otobüsle kamyon çarpıştı: 40 ölü

Editör: İRFAN KARSLI