Dünya

DSÖ, Omicron ve Delta varyantlarının 'vaka tsunamisine' yol açacağı konusunda uyardı

CENEVRE, 30 Aralık (Xinhua) DSÖ'nün Kovid-19 pandemisi ortaya çıktığından beri verdiği mücadeleyi özetleyen DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bir basın toplant...

Abone Ol

CENEVRE, 30 Aralık (Xinhua) DSÖ'nün Kovid-19 pandemisi ortaya çıktığından beri verdiği mücadeleyi özetleyen DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bir basın toplantısında "Daha bulaşıcı olan Omicron'un Delta ile birlikte aynı anda dolaşımda olmasının vaka tsunamisine yol açmasından" büyük endişe duyduğunu söyledi. DSÖ Direktörü, yeni Kovid-19 hastalarının hastaneye yatırılması gerektiğine ve çok sayıda sağlık çalışanının kendilerinin de hasta olduğuna dikkat çekerek, "Bu durum, yorgunluktan tükenmiş sağlık çalışanları ile çöküşün eşiğindeki sağlık sistemleri üzerinde büyük bir baskı oluşturmanın yanı sıra yaşamları ve geçim kaynaklarını altüst etmeye devam ediyor ve edecek" dedi.

Tedros, Omicron'un daha ılımlı ve daha az şiddetli hastalıklara yol açtığı yönünde son günlerde çıkan rivayetlere ilişkin kaygılarını bir kez daha dile getirdi. DSÖ Direktörü, "Ancak aynı zamanda bunun diğer yönünü göz ardı ediyoruz. Bu çok tehlikeli olabilir. İyi haberlere odaklanarak kötü haberleri görmezden gelemeyiz" dedi. Tedros şöyle devam etti: "İnsanlara bunun şiddetli değil hafif bir hastalığa yol açtığını söyleyip, onların rehavete kapılmalarını istemiyoruz. Bu anlatımda çok dikkatli olmalıyız."

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) İsviçre'nin Cenevre kentindeki genel merkezinin dışı görülüyor, 30 Mart 2021. (Fotoğraf: Chen Junxia/Xinhua)

DSÖ Sağlık Acil Durumlar Programı Yönetici Direktörü Mike Ryan'a göre Omicron, çok daha bulaşıcı, daha kısa bir kuluçka süresine sahip ve daha hafif bir hastalığa yol açar gibi görünse de bu görüşler varyantın daha çok genç nüfusa bulaşmasından kaynaklanıyor. Ryan, Omicron dalgası henüz daha geniş kesimlere tam olarak ulaşmadığı için, "aşı korumasının yaşlılar ve savunmasız topluluklar üzerinde ne kadar işe yaradığını görene kadar olumlu öngörülerde bulunma konusunda çekincesi olduğunu" söyledi. Ryan, "Gelecek haftalarda her iki varyantın bulaşıcılığını mümkün olan en düşük seviyeye indirmeye devam etmemizin gerçekten çok önemli olduğunu düşünüyorum" diye ekledi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin New York Kenti'ndeki Times Meydanı'nda bir sokak performans sanatçısı, bir gezici Kovid-19 test aracının yanında müşteri bekliyor, 20 Aralık 2021. (Fotoğraf: Wang Ying/Xinhua)