Dünya

DSÖ, Kovid-19 aşılarının sevkiyatının hızlandırılmasını ve adil dağıtılmasını istiyor

Sanal bir basın toplantısında konuşan DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Ortaya çıkmasından bu yana geçen bir yıllık sürede Kovid-19'dan neredeyse 2 milyon kişi...

Abone Ol

Sanal bir basın toplantısında konuşan DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Ortaya çıkmasından bu yana geçen bir yıllık sürede Kovid-19'dan neredeyse 2 milyon kişi öldü ve sevk edilmekte olan güvenli ve etkin aşılardan umutlu olsak da bizler bunun hızlandırıldığını ve aşıların önümüzdeki haftalarda adil bir şekilde dağıtıldığını görmek istiyoruz" dedi.

Tedros, önümüzdeki hafta bütün ülkelere bir çağrıda bulunarak Kovid-19 aşılarına tüm dünyanın adil erişimini garanti etmek amacıyla DSÖ ve ortaklarının eş-yönetiminde oluşturulan uluslararası bir inisiyatif olan COVAX'a olan vaatlerini yerine getirmelerini isteyeceğini söyledi.

Tedros, "Bütün ülkelerdeki sağlık çalışanları ile yüksek risk altında bulunan kişiler için aşılamaya önümüzdeki 100 gün içinde başlanabilmesi için toplu bir taahhüt çağrısında bulunuyorum" dedi. Tedros sözlerine şöyle devam etti: "Daha önce söylediğim ve tekrar söyleyeceğin gibi yaşamların, işlerin ve ekonomilerin kurtarılması, aşı milliyetçiliğinin önlenmesine yönelik küresel bir mutabakata bağlıdır."

Tedros, dünya genelindeki aşı üreticilerinden, DSÖ'nün aşılarını acil kullanım listesine alabilmesi için gerekli verileri DSÖ'ye hızlı bir şekilde sunmalarını istedi. Tüm dünya pandemiyi kontrol altına almak için yoğun bir çaba sarf ederken koronavirüs aşıları onaylanmış bulunan bazı ülkeler, aşılama çalışmasına başlamış bulunuyor.

Öte yandan, DSÖ tarafından 6 Ocak'ta açıklanan verilere göre, Almanya, Çin, Rusya, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nin de aralarında bulunduğu farklı ülkelerde, 63'ü klinik deneme safhasında olan 235 aşı adayı halen geliştirilme sürecinde bulunuyor.