Sağlık

DSÖ Avrupa bürosu Omicron koronavirüs varyantı hakkında bilgi notu yayınladı

KOPENHAG, 21 Ocak (Xinhua) Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi Çarşamba günü, Kovid-19'un "Omicron Varyantı hakkında iletilen spekülasyonlar, varsayımlar ve yanl...

Abone Ol

KOPENHAG, 21 Ocak (Xinhua) Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi Çarşamba günü, Kovid-19'un "Omicron Varyantı hakkında iletilen spekülasyonlar, varsayımlar ve yanlış bilgiler" konulu bir bilgi notu yayınladı. DSÖ'ye göre son epidemiyolojik veriler Avrupa'da, büyük ölçüde yeni Omicron varyantının yayılmasına bağlı olarak Kovid-19 vaka sayılarında hızlı bir artış yaşandığını gösteriyor. 2021'in Eylül ayında yeni Kovid-19 vakalarının sayısı haftada bir milyonun üzerinde bulunurken, Ocak 2022'ye gelindiğinde bu sayı yedi milyona yükseldi.

"Omicron'un sadece hafif bir hastalığa" neden olduğu "efsanesi", bilgi notunda vurgulanan en tehlikeli hususlardan birisi. Bilgi notu Omicron'un daha az hastaneye yatışa neden olabileceği ve Delta varyantından daha az şiddetli görünebileceğini kabul etse de tehditkar bir şekilde, Omicron'un "hafif olarak görülmemesi gerektiği" uyarısında bulunarak şöyle devam ediyor: "Şimdiye dek nispeten daha düşük hastaneye yatış ve ölüm oranları büyük ölçüde, özellikle hassas grupların aşılanması sayesindedir. Aşılar olmasaydı muhtemelen çok daha fazla kişi hastanede olurdu." Bilgi notunda ayrıca Omicron'a karşı "mevcut en etkin korumanın" aşılar olduğu vurgulanıyor. DSÖ bilgi notunda, aşılamanın, dolaşımdaki diğer varyantlarda olduğu gibi "Omicron'un neden olduğu ağır seyirli hastalık ve ölümlere karşı da ciddi bir koruma sağlamasının beklendiği" ifade edildi.