DSÖ'nün kıdemli yetkilisi, yoksulların hayat kurtaran ilaçlara ve doğum kontrolüne erişiminin sınırlı olduğu kıtada pandeminin sağlıkta eşitsizliği daha da derinleştirdiğini ifade etti. Moeti, Nairobi'den yaptığı açıklamada, "Toplumun en dışlanmış kesimlerinin eğitime erişimini, yaşama ve çalışma koşullarını iyileştirmek için sektörler arası işbirliğini artıracak şekilde çalışarak sağlık üzerindeki sosyal ve ekonomik belirleyicilere yönelik hareket etmemiz gerekiyor" dedi.

Filipinler'de dang humması vakaları bu yıl yüzde 81 arttı Filipinler'de dang humması vakaları bu yıl yüzde 81 arttı

Dünya Sağlık Günü'nün bu seneki temasının Afrika'da kaliteli sağlık hizmetlerine erişimin önünü kesen mali ve siyasi engelleri aşmak için "daha adil ve sağlıklı bir dünya kurmak" olduğunu belirten Moeti, toplumsal cinsiyet, gelir, yaş, eğitim seviyesi, etnik köken ve engellilik üzerine ayrımcılıkların Afrika'daki sağlıkta eşitsizliği derinleştirdiğini ifade etti. Moeti, "17 Afrika ülkesinden gelen son veriler, ortaokul eğitimi olan bir kişinin doğum kontrolüne erişim şansının, hiç okula gitmemiş bir kişiye kıyasla üç kat fazla olduğunu ortaya koydu" dedi.

Yüksek gelirli Afrikalı kadınların, sağlık kuruluşlarında doğum yapmasının ve bebeklerini tüberküloza karşı aşılatmasının düşük gelirli kategoriye kıyasla beş kat fazla olduğunu aktaran Moeti, topluluklarla güçlü etkileşim kurmanın, etkili veri toplamanın, reformların ve yenilikçi finansmanın Afrika'nın sağlıkta eşitsizlik sorununun çözümünün anahtarı olduğunu ifade etti. Moeti, "Ayrıca, Evrensel Sağlık Güvencesi'ne yönelik ilerlemeyi hızlandırmak, bireyleri ihtiyaç duydukları bakıma erişimde karşılaşabilecekleri mali zorluklara karşı korumak ve sigorta kapsamını iyileştirmek için yatırım da gerekiyor" ifadelerini kullandı.

DSÖ Afrika Bölge Direktörü Moeti, DSÖ'nün, veri toplama kapasitelerini güçlendirmek ve sağlıkta eşitsizliği azaltmak için Kovid-19'a karşı ulusal programları entegre etmeleri amacıyla Afrikalı ülkelerle ortaklık kurduğunu söyledi. Moeti, "Son bir yılda, toplumsal cinsiyet, eşitlik ve Kovid-19 ile ilgili teknik konularda rehberlik sağladık ve 30 ülkeden ekipleri toplumsal cinsiyet ve sağlıkta eşitlik entegre programı üzerine eğittik" dedi.

Moeti, ekiplerin kazandıkları bu becerileri, cinsiyetçi şiddet ile mücadele de dahil olmak üzere Kovid-19 bağlamında eşitlikçi sağlık müdahalesini desteklemek için kullandıklarını sözlerine ekledi. DSÖ yetkilisi, pandemi kaynaklı şokların sürdüğü Afrika'da dirençli sağlık sistemleri kurmanın anahtarının, stratejik ortaklıklar ile birleştirilmiş siyasi iyi niyet olduğunu ifade etti.

Editör: İRFAN KARSLI