Kovid-19 test, tedavi ve aşılarının geliştirilip üretilmesi sürecini hızlandırmayı ve bunlara adil erişimi sağlamayı hedefleyen projenin desteklenmesi çağrısı, İngiltere'de düzenlenen 47. G7 zirvesinde yanıtsız kaldı. Pazartesi günü düzenlendiği basın bilgilendirme toplantısında konuşan DSÖ Genel Direktörü Kıdemli Danışmanı Bruce Aylward, "Bu fon açığını kapatmak zorundayız. Dünya 16-17 milyar (dolar) düzeyindeki bir açığı hızlı bir şekilde kapatacak kaynaklara sahip" ifadelerini kullandı.

Çocuk felci aşılarının ikinci partisi Gazze Şeridi'ne ulaştı Çocuk felci aşılarının ikinci partisi Gazze Şeridi'ne ulaştı

Kanadalı bir epidemiyoloji uzmanı olan Aylward, bu fonun sadece aşılamada "düşük gelirli ülkelere ihtiyaç duyduğu araçları sağlamak" için değil, aynı zamanda tanı işlemlerini düzgün yürütmek ve hastanelere oksijen sağlamak için de gerekli olduğunu söyledi. Aylward, "Zirve öncesinde farklı G7 ülkeleriyle çok sayıda görüşmemiz oldu" diye konuştu. Aylward, çözümün Temmuz 2021'de yapılacak G20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantısında bulunacağını umduğunu dile getirdi.

Basın toplantısında konuşan DSÖ Sağlık Acil Durumları Programı Yönetici Direktörü Michael Ryan, kısa bir süre önce sona eren G7 zirvesinin katılımcılarının, ACT Hızlandırıcısı projesinin bir parçası olan ve aşıların adil dağıtılmasına yönelik COVAX girişimine 870 milyon doz Kovid-19 aşısı sağlama sözü vermesine karşın, zirvede fon açığı sorununun ele alınmadığını ifade etti.

"2020 yılında tüm dünyada savunma konusunda... yaklaşık 2 trilyon dolar harcama yaptık. 16 milyar dolar, tüm dünyada askeri savunma konusunda yapılan bir yıllık harcamanın yüzde 1'inden daha azına karşılık geliyor" diyen Ryan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hiç kuşkusuz, hayat kurtarmak ve pandemiyi sonlandırmak için bu rakamın yüzde 1'ini karşılayabiliriz."

Editör: İRFAN KARSLI