Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Perşembe günü her ülkenin nüfusunun yüzde 40'ını 2021'in sonuna kadar, yüzde 70'iniyse 2022'nin ortalarına kadar Kovid-19'a karşı aşılamaya yönelik bir girişim başlattığını duyurdu. Bu kapsamda başta Afrika olmak üzere düşük gelirli ülkelere aşı teslimatına öncelik verilecek. Bir basın toplantısında konuşan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Bugün DSÖ, 2022 ortasına kadar Küresel Kovid-19 Aşılamasını Gerçekleştirme Stratejisi'ni başlatıyor" dedi ve ekledi: "Bu strateji, her ülkenin nüfusunun yüzde 40'ını bu yılın sonuna kadar ve yüzde 70'iniyse gelecek yılın ortasına kadar aşılama hedeflerimizi gerçekleştirmek için hep birlikte katetmemiz gereken yolu ana hatlarıyla belirliyor."
Tedros'a göre bu hedeflerin yakalanması için en az 11 milyar doz aşı gerekecek ve bu durum bir tedarik sorunundan daha çok bir tahsis sorununa işaret ediyor. Tedros, "Günümüzde tüm dünyada ayda yaklaşık 1,5 milyar doz üretildiğini düşünürsek hedeflerimizi gerçekleştirmek için yeterli arzın olduğu kesin, ancak bunların adil şekilde dağıtılması gerekiyor" dedi.
DSÖ'nün kayıtlarına göre tüm dünyada şu ana kadar 6,4 milyarı aşkın doz aşı yapıldı ve dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri Kovid-19'a karşı tam aşılandı. Ancak düşük gelirli ülkeler, dünyadaki aşıların yüzde birinin yarısından daha azına erişebildi. Afrika'daki insanların yüzde 5'inden daha azı tam aşılandı.
Bu yılın başlarında DSÖ tüm ülkelere Eylül sonuna kadar nüfuslarının yüzde 10'unu aşılamaları hedefi koymuştu, ancak 56 ülke bunu başaramadı. Bunun üzerine harekete geçen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bu son stratejide DSÖ başkanına katıldı.
Guterres, "Aşı eşitsizliği, Kovid-19 pandemisinin en iyi müttefiki" dedi ve ekledi: "Ancak doz paylaşımı, takaslar, teknoloji transferleri ve diğer öncelikli eylemlerle ölümleri azaltmak ve çekilen acıları en aza indirmek, sağlık sistemlerine aşırı yük binmesini önlemek, toplumsal ve ekonomik faaliyetleri tekrar başlatmak ve tehlikeli yeni varyant riskini azaltmak mümkün."
G20 ülkelerine yardım çağrısını yineleyen BM Genel Sekreteri, "Bu ayın ilerleyen günlerinde yapacakları toplantı, bu konuda bir fırsat oluşturuyor" diye ekledi. Guterres, "Tüm küresel paydaşları, bu stratejiyi gerçekleştirmek üzere süreci hızlandırmaya ve kaynaklarını harekete geçirmeye çağırıyorum" dedi.