Romantik ilişkilerinizde ya da çevrenizdeki ilişkilerde sürekli devam eden bir drama hali olduğunu fark ediyor musunuz? Hepimiz sağlıklı bir ilişkinin hayalini kuruyoruz; ilişkimizdeki mutluluğu, huzuru artırmak istiyoruz ancak yine de zaman zaman dramaların esiri olmaktan kaçamıyoruz. İlişkimizi çevremizdeki ilişkilerle kıyaslayabiliyor, sosyal medyada gördüğümüz çiftlerin paylaşımlarından etkileniyor ya da tepkilerimizi kontrol edemediğimizi için içimizdeki o sürekli bir drama arayan yönü besleyebiliyoruz.

Haliyle, kıskançlıklar yaşayabiliyor; partnerimizle tartışmalara, kavgalara girebiliyoruz. Her ne kadar ufak tefek atışmalar ya da kıskançlıklar ilişkilerin tuzu biberi olarak değerlendiriliyor olsa da aslında ilişkilerin yapısına zarar veriyor. Peki, ilişkilerimizi bu dramalardan kurtarmak mümkün mü? Doğru yaklaşımlarla, evet. İşte dramasız bir ilişki için ipuçları!

TOKSİK DÜŞÜNCELERİNİZİ YÖNETİN

Mutlu çiftlerin paylaştığı ortak bir şey vardır ki o da her şeyin ötesinde, birbirleri hakkında daha iyi, gerçekçi ve sağlıklı düşünme biçimi. Bu düşünce tarzı, çiftlerin iletişimlerini geliştirmelerini, sorunları çözmelerini ve romantizmi iyileştirmelerini sağladığı için dolayısıyla ilişkinin sağlıklı ilerleyişini de destekler. Öte yandan, partneriniz hakkında toksik düşüncelere sahip olmanız ilişkinize dramaları davet edebilir. Kendinize sürekli onunla ilgili olumsuz şeyler söylüyor ve tüm bunlara inanıyorsanız nasıl iyi hissetmeyi bekleyebilirsiniz? Gerçekten partneriniz öyle olmadığı halde onun sorumsuz ya da tembel olduğuna kendinizi inandırmışsanız ilişkiniz hakkında da güzel duygular beslemeniz imkansız bir hal alabilir. Bu nedenle duygu ve düşüncelerinizi en doğru şekilde yönetebilmek için partnerinizi gerçek anlamda iyi tanımaya zaman ayırmanız ve iletişiminizi iyileştirerek ilişkinizi güçlendirmeniz gerekir.

BİRBİRİNİZİ DÜZELTMEYE ÇALIŞMAYIN

Hem romantik hem de sosyal ilişkilerin en büyük sorunlarından biri karşımızdaki kişiyi düzeltmeye çalışmak. Partnerler, ilişkilerine birbirlerini ‘oldukları gibi’ severek başlasalar da zaman geçtikçe birbirlerini değiştirmeye çalışabiliyorlar. Alışkanlıklarına, yaşam tarzlarına, inançlarına, düşüncelerine, yargılarına, sorunları çözme yöntemlerine müdahale ederek kendi doğrularını empoze etmek için çaba harcayabiliyorlar. Tüm bu düzeltme çabaları da ilişkilerdeki dramaları tetikleyebiliyor. Bu nedenle partnerinizi düzeltmeye çalışmak, kendi değer yargılarınızı kabul ettirebilmek için efor harcamak yerine saygı duyarak ilişkinizi daha güçlü bir zeminde tutabilirsiniz.

İNCİR ÇEKİRDEĞİNİ DOLDURMAYAN ŞEYLER İÇİN KAVGA ETMEYİN

Ufak tefek tartışmalar, sürtüşmeler elbette ki ilişkilerin tuzu biberi ancak dozunda olduğunda… İncir çekirdeğini doldurmayacak sebeplerden dolayı kavga çıkarmak, haklılığınızı kanıtlamak için sürekli bir uğraş halinde olmak devamlı bir drama döngüsünün içine çekilmenize neden olacağı gibi ilişkinizi de yıpratır. Bu nedenle Instagram’daki bir arkadaşının fotoğrafını beğendiği ya da kendine yakıştırdığı için giydiği bir kıyafeti değiştirmesi için kavga çıkarmak yerine ilişkinizdeki yapıcı noktalara odaklanmanızda fayda var. Aksi halde gerçekten tartışıp çözmeniz gereken konulara ayıracak enerjiyi ve sabrı bulamayabilirsiniz.

FARKLILIKLARINIZI KABUL EDİN

Sizin de partnerinizin de farklı koşullarla farklı şekillerde yetiştirilmiş iki farklı insan olduğunuzu unutmayın. İhtiyaçlarınız, istekleriniz, beklentileriniz farklı olabilir; her iki insan da olduğu gibi… Bu nedenle bu farklılıklar yüzünden olay çıkarmak yerine onları kabul etmeyi ve farklılıklarınızdan bir şeyler öğrenmeyi deneyin. İkiniz de tamamen aynı olsaydınız, ilişkiniz çok sıkıcı olmaz mıydı?

BİRBİRİNİZE ALAN VE ZAMAN TANIYIN

Alan ve zaman tanımak en ufak bir sorunda ilişkinize ara vermeniz anlamına gelmez. Sadece kafanızı dinlemek, kendinizi daha iyi ifade edebilmek, sakinleşmek ve ne istediğinizi daha doğru bir şekilde anlatabilmek için kendinizle baş başa kalabilecek zamanlar konusunda birbirinize anlayış göstermeniz anlamına gelir. Sizin de partnerinizin de ilişkinizden ayrı olarak da yaşamlarınız devam ettiği için zaman zaman birbirinize iyi gelecek küçük molalar ilişkinizi güçlendirmenize, gereksiz dramaları önlemenize yardımcı olabilir.

EMPATİ BECERİNİZİ GELİŞTİRİN

Sizin de partnerinizin de birer hayatlarınız var; bu nedenle 7/24 müsait olmak ya da ondan her an ulaşılabilir olmasını beklemek adil değil. Bir şey için tepki göstermeden önce anlamaya çalışmak, empatiyle yaklaşmak hem sizin hem de onun için en doğru yolu bulmanıza yardımcı olabilir. Sizinle o gün buluşmadı diye trip atmak yerine kendi işlerine de zaman ayırması gerektiğini düşünürseniz dramatik tepkiler vermek yerine en doğru iletişimini kurabilirsiniz.

TRİP ATMAK YERİNE İLETİŞİM KURUN

İletişim, her türlü ilişkide en iyi araçtır. Hepimiz kendimizi daha iyi anlatmak, karşımızdakini doğru bir şekilde anlamak için kelimelere ihtiyaç duyuyoruz. Trip atarak, karşı tarafın bizi anlamasını beklemek doğru bir yaklaşım olamaz; çünkü kabul edelim ki hiçbirimiz akıl okuyamıyoruz. Bu nedenle ne istediğinizi dile getirerek, kendinizi açıkça ifade ederek sağlıklı bir iletişim kurabilir, gereksiz yere dramatik davranarak hem kendinizi hem de partnerinizi yıpratmamış olursunuz.

90 SANİYE KURALINI UYGULAYIN

İlişkilerin her zaman güllük gülistanlık olmadığı kesin. Ne kadar başarılı iletişim kurduğumuzu düşünsek de ya da tepkilerimizi yönetmeye çalışsak da bazen özellikle çok sinirli, kızgın ya da kırgın olduğumuzda kendimizi kontrol etmekte zorlanabiliriz. Haliyle, belki de normalde vermeyeceğimiz kadar büyük tepkiler göstererek ilişkimize zarar verebiliriz. Bu gibi durumlarda 90 saniye kuralını uygulamak, yani baş etmesi zor bir durum karşısında harekete geçmeden, bir şey söylemeden önce 90 saniye beklemek, geri dönülmez tepkileri önleyebilir.

KÜÇÜK OYUNLARI BIRAKIN

Romantik ilişkilerde kıskançlık, aşkın, sevginin önemli bir göstergesiymiş gibi algılanabilir. Bu nedenle partnerler birbirlerini kıskandıracak ufak tefek oyunlarla ilişkilerini canlı tutmaya çalışıyor olabilir. Ancak, partnerinizi kıskandırmak için başvurduğunuz herhangi bir yöntem, çok yanlış yerlere giderek ilişkinizi temelinden sarsabilir. Böyle bir riske girerek hiç yoktan dramalar yaratmak yerine ilişkinizi güçlendirecek daha yapıcı yollara başvurabilirsiniz.

HER ZAMAN DÜRÜST DAVRANIN

Dürüstlük, her ilişkinin en temel yapı taşı. Partnerinizin size karşı her zaman dürüst davranmasını istiyorsanız siz de ona karşı dürüst olmalısınız. Güven duygusu olmadan bir ilişkinin sağlam bir şekilde ilerlemesi çok zor. Bu duyguyu sarsmamak adına birbirinize karşı her zaman doğrucu bir yaklaşım benimsemelisiniz. Küçük yalanlarla, dolambaçlı laflarla, belki de eğlenceli görünen dramatik oyunlarla ilişkinizi zedelemek yerine her zaman içiniz dışınız bir tavır takınmak ilişkinizdeki güven duygusunu daha da güçlendirecektir.

MUHTAÇ ROLÜNE BÜRÜNMEYİN

Şüphesiz ki ilgi, herkesin ihtiyacı ve partnerler de birbirlerine zaman ayırarak ilgi göstermeli ancak her şeyde olduğu gibi ilgi de dozunda olduğunda her iki taraf için de anlamlı. Sürekli ilgi beklemek, her şey için partnerinizin yardımınıza koşmasını istemek hem ona haksızlık hem de size haksızlık. Çünkü, herhangi bir işe partneriniz olmadan kalkışamıyorsanız bu sizi aşırı derecede bağımlı hale dönüştürebileceği gibi partnerinizin gözünde de needy yani Türkçe’si ile muhtaç rolüne bürünmenize neden olabilir. Yetişkin bir birey olarak kendi kendinize de yetebilecek kadar güçlü olduğunuzu unutmamanızda fayda var.

RASTGELE İYİLİKLER, KÜÇÜK JESTLER YAPIN

İlişkinizi güçlendirmenin, heyecanınızı korumanın eğlenceli bir yolu küçük mutluluk sebepleri yaratmaktır. Olumlu duygularınızı besleyerek ilişkinizde dramaların yerini doldurabilirsiniz. Küçük bir hediye, sebepsiz bir çiçek, mutlu bir mesaj, 10 dakikalık bir masaj ya da partnerinizin sevdiği atıştırmalıklar, güzel duyguları tetikleyerek hem sizin hem partnerinizin kendisini daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.

Kuraklığın Habercisi Kazdağları'nın Güzel Fotoğrafı Kuraklığın Habercisi Kazdağları'nın Güzel Fotoğrafı

SAĞLIKSIZ ALIŞKANLIKLARINIZI GÖZDEN GEÇİRİN

İlişkinizdeki dramaların ne zaman patlak verdiğini düşünün ve altında ciddi sebepler olup olmadığına odaklanın. Görece daha masum bir kıskançlık krizi mi yoksa tehlikeli bir bağımlılık mı? Eğer alkol veya uyuşturucu gibi sağlıksız alışkanlıklardan dolayı sizin veya partnerinizin zihni karışıyor ve normalde söylemeyeceğiniz şeyler söylüyor, sizden beklenmeyen davranışlar sergiliyorsanız kötü alışkanlıkları bırakmak için profesyonel destek alabilirsiniz.

(Uplifers)