Çin ve Myanmar diplomatik ilişkilerin 73. yıldönümünde işbirliği anlaşmaları imzaladı Çin ve Myanmar diplomatik ilişkilerin 73. yıldönümünde işbirliği anlaşmaları imzaladı

RAMALLAH, 5 Mart (Xinhua) -- Filistinli görgü tanıkları, Nablus kentinin güneyindeki Beita köyü ile doğusundaki Beyt Dajan köyü yakınlarında ve Kalkilya kentinin doğusundaki Kefr Kaddum köyü yakınlarında şiddetli çatışmalar yaşandığını söylediler.

Filistin Kızılayı Xinhua'ya gönderdiği yazılı açıklamada, 36'sı İsrail askerlerince atılan plastik mermilerle olmak üzere en az 128 Filistinli göstericinin yaralandığını söyledi. Doktorlar diğer yaralanmaların ise göz yaşartıcı gaz soluması sonucu meydana geldiğini eklediler.

Öte yandan, Kalkilya'daki halk direnişinin Filistinli koordinatörü Murad Ishteiwi Xinhua'ya, Kefr Kaddum köyünde İsrail askerleriyle yaşanan çatışmalarda iki göstericinin daha plastik mermilerle yaralandığını söyledi.

Görgü tanıkları, yerleşim karşıtı onlarca protestocunun köylerin kenar mahallelerinde konuşlanan İsrail askerlerine taş attığını ve araç lastiği yaktıklarını belirtti. İsrail makamlarınca olaylara ilişkin henüz herhangi bir açıklama yapılmadı.

Filistinli göstericiler, Batı Şeria'nın El-Halil kentinde Yahudi yerleşimlerinin genişletilmesine karşı düzenlenen protestoların ardından İsrail askerleriyle çatışıyor, 4 Mart 2022. (Fotoğraf: Mamoun Wazwaz/Xinhua)

Beita ve Beyt Dajan köylerindeki İsrailli yerleşimlerin genişletilmesine karşı bu iki köyde en az haftada bir protesto gösterileri düzenleniyor ve İsrail askeriyle çatışmalar yaşanıyor. Doktorlar ve görgü tanıklarının bildirdiğine göre, Cuma günü erken saatlerde Batı Şeria'nın güneyindeki tarihi El-Halil kentinde bulunan İsrail yerleşimi yakınlarında bir İsrailli yerleşimcinin göstericilere ateş açması sonucu üçü çocuk dört Filistinli yaralandı.

El-Halil kenti her Cuma, İsrail'in yerleşim politikasına ve kent merkezinin büyük bir kısmının Filistinlilere kapatılmasına yönelik protestolara ve çatışmalara sahne oluyor. İsrail, Filistinlilerin üzerinde hak iddia ettikleri Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ü 1967 Ortadoğu Savaşı'nda işgal etti ve o tarihten bu yana bölgeyi kontrolü altında tutuyor.

Editör: İRFAN KARSLI