İran yeni yerli uzun menzilli füzesi ve kamikaze İHA'sını tanıttı İran yeni yerli uzun menzilli füzesi ve kamikaze İHA'sını tanıttı

Avustralya Kraliyet Pratisyen Hekimler Birliği'nden (RACGP) Çarşamba günü yapılan açıklamada, sınırların yeniden açılması ve yurtiçi seyahatlerin artmasıyla savunmasız Aborjinler ve Torres Boğazı ada halklarının koronavirüs riski altında olacağı kaydedildi. Avustralya Sağlık Bakanlığı'na göre Salı günü itibarıyla 16 yaş ve üzeri Avustralyalıların yüzde 89,5'ine bir doz Kovid-19 aşısı uygulandı, yüzde 81,1'i ise tam olarak aşılandı. Söz konusu oranlar Avustralya yerli halkları arasında önemli ölçüde düşük seviyede bulunuyor. Avustralya yerlilerinin yüzde 54,5'i tam olarak aşılanırken yüzde 66,2'si tek doz aşı oldu.

RACGP Aborjinler ve Torres Boğazı Ada Halkları Sağlık Konseyi Başkanı Peter O'Mara, aşı eşitsizliğinin üstesinden gelinmesi için federal hükümetin yanı sıra eyalet ve bölge hükümetlerinin de acil olarak harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

O'Mara, yayınladığı basın açıklamasında, "Avustralya açıldıkça ve toplum Kovid-19 ile yeni bir normal yaşama geçtikçe, çok daha fazla pozitif vaka göreceğiz" ifadelerini kullandı. O'Mara, Aborjinler ve Torres Boğazı ada halklarının zaten önemli ölçüde sağlık eşitsizlikleri ve yüksek kronik hastalık oranları ile karşı kaşıya bulunduğunu, Kovid-19 nedeniyle ciddi hastalık ve ölüm risklerinin de daha yüksek olduğunu belirtti. O'Mara, "Aborjinler ve Torres Boğazı ada halkı ile yerli olmayan insanların aşılama oranları arasındaki ciddi fark olduğu gerçeği ulusal bir utanç kaynağıdır" dedi.

RACGP'nin verilerine göre, Yeni Güney Galler, Victoria ve Avustralya Başkent Bölgesi eyaletlerinde yaşayan Aborjinler ve Torres Boğazı ada halkı arasında son üç ayda 7.000'den fazla vaka görülürken 700'den fazlası hastaneye kaldırıldı; bunlardan 80'i yoğun bakım ünitelerine alındı ve 16'sı yaşamını yitirdi. Üçüncü enfeksiyon dalgası ile mücadele eden Avustralya Çarşamba sabahı, 1.200'den fazla yerel yolla bulaşmış Kovid-19 vakası ve 17 can kaybı bildirdi. Yeni vakaların çoğu başkenti Melbourne olan, ülkenin en kalabalık ikinci eyaleti Victoria'da görüldü. Eyalet, 1.003 vaka ve 14 can kaybı bildirdi.

Editör: İRFAN KARSLI