Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Çin ve Pakistan'ın Afganistan'da istikrarlı bir geçişi desteklemek için, iletişim ve koordinasyonu güçlendirmeleri gerektiğini söyledi. Wang bu açıklamaları, akşam saatlerinde Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi ile iki ülke arasındaki ilişkileri ve Pakistan'daki Dasu terör saldırısını konuştukları bir telefon görüşmesi sırasında yaptı. Wang, Afganistan sorunuyla ilgili olarak, sözde "demokratik dönüşüm"ün gerçekçi olmadığının ortaya çıktığını ve bunun sadece yaralayıcı sonuçlar doğurduğunu söyledi.

Çin ve Pakistan'ı bölgesel barış ve istikrarın korunmasında yapıcı roller oynamaya çağıran Wang, şu dört öneriyi sundu: İlk olarak; iki taraf Afganistan'daki tüm unsurları dayanışmayı güçlendirmeye, Afgan ulusal koşullarına uygun ve halk tarafından desteklenen yeni, geniş tabanlı ve kapsayıcı bir siyasi yapı oluşturmaya teşvik etmelidir. İkinci olarak; iki taraf Afganistan'ı teröre karşı kararlı mücadelesinde desteklemeli ve Afganistan yeniden terörizmin buluşma yeri haline gelmemelidir.

Üçüncüsü; Afganistan'daki Çin ve Pakistan büyükelçilikleri hala normal bir şekilde faaliyet gösterdiği için, iki taraf da Afganistan'daki Çinli ve Pakistanlı çalışanların ve kurumların güvenliğini sağlamak amacıyla Taliban ile temasa geçmeli ve iletişim kurmalıdır. Dördüncüsü; iki taraf, Afganistan'a ilişkin uluslararası işbirliğini düzenli bir şekilde geliştirmeli ve özellikle komşu ülkelere düşen önemli rolü üstlenerek Afganistan'da olayların akışını kademeli olarak pozitife çevirmelidir.

Afganistan'ın başkenti Kabil'deki çatışmalar sırasında evlerinden kaçan, yerlerinden edilmiş Afgan çocuklar, bir parka sığınmış durumda, 11 Ağustos 2021. (Fotoğraf: Sayed Mominzadah/Xinhua)

Kureyşi ise; Afganistan'ın komşuları olarak Pakistan ve Çin'in Afganistan'da barışın gerçekleştirilmesini en çok isteyen ülkeler olduğunu ve her koşulda Afganistan'ın stratejik işbirliği ortakları olarak koordinasyonu güçlendirmeleri gerektiğini söyledi. Afganistan'da gelecekte müzakereler yoluyla siyasi bir çözüm oluşturulmasına ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Kureyşi, ülkedeki durumun istikrar kazanmaya doğru ilerlediğini kaydetti.

Kureyşi; ülkedeki tüm unsurların, Taliban'ın taahhütlerini yerine getirmesine ve Afgan halkının hak ve çıkarlarını korumasına destek vermesi gerektiğini belirtti. Kureyşi; Pakistan'ın Çin ile iletişimini güçlendirmeye, ayrıca Taliban'ı kapsamlı ve kapsayıcı bir siyasi yapı kurmak ve Afganistan'ın komşu ülkeleriyle birlikte çok taraflı bir koordinasyon mekanizması oluşturmak için diğer tüm taraflarla birlikte çalışmaya zorlamaya hazır olduklarını söyledi.

Wang da Dasu terör saldırısıyla ilgili olarak, Pakistan'ın faillerin yakalanması ve yasalara uygun şekilde cezalandırılması için her türlü çabayı göstereceğini umduğunu belirtti. Wang ayrıca Pakistan'ın, benzer olayların tekrarlanmasını engellemek amacıyla, tüm süreçleri kapsayan güçlendirilmiş güvenlik önlemlerini ve yükseltilmiş güvenlik işbirliği mekanizmasını uygulamaya geçirmek için hızla adım atacağını umduğunu da dile getirdi. Kureyşi ise Pakistan'ın faillerin yakalanması için her türlü çabayı göstereceğini sözlerine ekledi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Beijing'de bir araya geldi Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Beijing'de bir araya geldi

Editör: İRFAN KARSLI