Dünya

Derin denizlerdeki oksijen içeriği 600 milyon yıl önce arttı

Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Nanjing Jeoloji ve Paleontoloji Enstitüsü'ndeki paleontologlar ile ABD ve Fransa'dan araştırmacıların işbirliği sonucu yapılan keşif, Geology d...

Abone Ol

Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Nanjing Jeoloji ve Paleontoloji Enstitüsü'ndeki paleontologlar ile ABD ve Fransa'dan araştırmacıların işbirliği sonucu yapılan keşif, Geology dergisinde yayınlandı.

Oksijen, yaşamın devamı için zaruri. Enstitüde araştırmacı olan Wang Wei'ye göre, günümüz okyanuslarında bitki ve hayvanların ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli oksijen mevcut ancak bu durum her zaman böyle değildi.

Araştırma projesinin başındaki isim Wang Wei, modern okyanusların genel olarak 450 milyon yıl önce oluşmaya başladığının düşünüldüğünü, bundan önce ise derin deniz ortamının oksitlenme ve hipoksi (oksijen yetmezliği) döngüsünde olduğunu ifade etti.

600 milyon yıl öncesine dayanan derin deniz çekirdek örnekleri üzerinde çalışan araştırma ekibi, bu süre içinde büyük ölçekli oksidasyon nedeniyle oksijen içeriğinin önemli ölçüde arttığını tespit ederken, bu süreci Dünya üzerindeki yaşamın evriminde kilit nokta haline getirdi. Wang, çok hücreli organizmalar içeren fosillerin keşfiyle de, varılan sonucun kanıtlandığını belirtti.