Xinhua

Danimarka, son 30 yılın en yüksek TÜFE artışını gördü

KOPENHAG, 10 Mart (Xinhua) -- İstatistik kurumu, bunun yıllık artışın yine 4,8 olduğu Aralık 1989'dan bu yana TÜFE'de gerçekleşen en büyük yıllık artış olduğunu belirtti. Kuru...

Abone Ol

KOPENHAG, 10 Mart (Xinhua) -- İstatistik kurumu, bunun yıllık artışın yine 4,8 olduğu Aralık 1989'dan bu yana TÜFE'de gerçekleşen en büyük yıllık artış olduğunu belirtti. Kurum, 30 yıldan fazla süredir TÜFE'de bir yılda gerçekleşen en büyük artışın büyük çoğunlukla ürünlerin fyatlarındaki değişiklikten kaynaklandığını ifade etti.

Danimarka İstatistik Bürosu'na göre, ürünlerin fyatları geçen yılın büyük kısmında ortalama yüzde 7 yükseldi, ki bu da Şubat 1983'ten bu yanaki en büyük yıllık artış oldu.

Açıklamada, ürünler içerisinde elektrik, gıda, yakıt ve doğalgazın Şubat'taki toplam TÜFE'ye büyük etki yaptığı kaydedildi.

Öte yandan, ekonomistler ise fyatlardaki artışın henüz zirveye ulaşmadığı tahmininde bulunuyor.

Danimarka'da yayın yapan Ritzau haber ajansının haberinde, Arbejdernes Landsbank'ın Baş Ekonomisti Heppe Juul Borre'nin, "Rusya'nın yaptırımlara tepkisi enerji fyatlarını yukarı itti ve gelecek aylardaki enfasyon rakamları da bunu yansıtacak" şeklindeki sözlerine yer verildi.