Dünya

Danimarka Başbakanı: Danimarka Ukrayna'dan sığınmacı almaya hazır

KOPENHAG, 25 Şubat (Xinhua) Frederiksen ayrıca Ukrayna ve komşularına insani yardım taahhüdü verdi. Frederiksen, "Ülke içinde yerlerinden edilmiş sığınmacılar olacak. Elbett...

Abone Ol

KOPENHAG, 25 Şubat (Xinhua) Frederiksen ayrıca Ukrayna ve komşularına insani yardım taahhüdü verdi. Frederiksen, "Ülke içinde yerlerinden edilmiş sığınmacılar olacak. Elbette, Polonya gibi bir ülke üzerinde ama aynı zamanda Moldova ve diğer ülkeler üzerinde de büyük baskılar olacak. Sonra sığınmacı akımı Avrupa'ya girebilir, ki Danimarka bunu kolaylaştıracaktır" diye konuştu. Ancak Danimarka başbakanı, "Danimarka'nın kaç sığınmacı kabul edeceğine dair rakamlar vermek için henüz çok erken olduğunu" sözlerine ekledi. Danimarka haber ajansı Ritzau'ya göre, Danimarka'nın göçle ilgili makamları Ukraynalı sığınmacıların kabulü için hazırlıklara başladı. Öte yandan, Frederiksen, Danimarka'nın bir NATO üyesi olarak kendi ulusal hazırlıklarına ve NATO'nun hazır olma durumuna da destek vereceğini söyledi.

Frederiksen, "Danimarka doğrudan tehdit altında değil… Ancak (Ukrayna'daki krizin) ekonomimiz ve enerji teminimiz üzerinde bir etkisi olacaktır. Danimarka toplumu için potansiyel olarak büyük maliyetleri olacak kalıcı bir uluslararası kriz bekliyoruz. Belirsiz zamanlardan geçiyoruz" dedi. Danimarka Savunma Bakanı Flemming Lentfer'e göre Danimarka gelecekte müttefik kuvvetler için bir "sıçrama tahtası" olarak kullanılacak. Lenfter, "Bu, sınırların dışına ilave Danimarka güçlerinin konuşlandırılmasının gerekmesi anlamına gelebilir" dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Perşembe günü erken saatlerde "özel bir askeri operasyon" için onay vermiş ve Ukrayna, ülke genelinde askeri tesislerin saldırı altında bulunduğunu teyit etmişti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky bunun ardından ülkede sıkıyönetim ilan etti.