Çin'de perakende satışlar Ağustos'ta yüzde 2,1 arttı Çin'de perakende satışlar Ağustos'ta yüzde 2,1 arttı

Doğru araştırmalar, öngörüler sonucunda satın aldığınız pay tahvillerinin bir zaman sonra yaşam giderlerinizi karşılayacak seviyeye erişmesine temettü emekliliği adı veriliyor. Ancak ne yazık ki bu seviyeye erişmek basit bir operasyon değildir.

Yüksek kar oranları, sürekli büyüme, doğru yatırımlar ile eforuna efor katabilecek şirketleri inceleme edip onların üzerinden pay sahibi olmak için ya çok uğurlu ya da çok ciddi bir araştırma yapabilme ihtimallerine sahip olmanız lazım.

Tüm bu kavramlara sahip olup doğru adımları atan bireyler kendileri için bir nevi emeklilik tasarıyı oluşturmuş olabilmektedir. Temettü emeklisi olabilmek için bahsettiğimiz kriterlerde bir yatırım yapmak zorunludur.

TEMETTÜ NEDİR?

Temettü, şirketlerin o sene ettikleri karın belli bir kısmını, yönetim kurulu onayıyla, hissedarlarına dağıtmasıdır. Temettü ‘kar payı’ demektir.

TEMETTÜ EMEKLİLİĞİ NEDİR?

Temettü emekliliğinde asıl amaç pasif gelir elde etmektir. Bireyler bu şekilde, daha önce elde ettikleri hisseleri kullanarak kazanç sağlamayı hedefler. Bilinenin aksine günlük alım satım yapmak işe yaramaz. Asıl yapılması gereken kademeli alımlara yoğunlaşmaktır. Yatırımcının amaçlarından biri lot sayısını arttırmak olmalıdır.  Ayrıca elde edilen temettülerin bir kısmıyla tekrar hisse alıp bu şekilde elinizdeki hisse sayısını arttırıp daha fazla pasif gelir elde etmek mümkün. Temettü hissesi seçerken birkaç kriter aklımızda olmalıdır. İşte o kriterler:

  • Her sene düzenli temettü ödemeli,
  • Geleceğe yönelik olmalı,
  • Temettü verimliliği yüksek olmalı,
  • Karlılığı yüksek olmalı,
  • Büyüme potansiyeline sahip olmalı,
  • İhracat yapabilen bir şirket olmalıdır.

HANGİ ŞİRKETLER TEMETTÜ VERİYOR?

2019-2021 yılları incelendiğinde üç yılın üçünde de temettü ödeyen şirket sayısının sadece 58 şirketle sınırlı kaldığı dikkat çekiyor. Bu şirketlerin temettü ödeme geleneği bu şirketlerin hisse senedi fiyatlarına genellikle yansıyor.

TEMETTÜ NASIL ALINIR?

Temettü dağıtacak bir şirketten temettü alabilmek için o şirketin hissesine sahip olunması gerekmektedir. Temettüyü alabilmek için belirlenen ‘hak kullanım tarihinden’ 1 gün önce şirketin hissesini almanız yeterlidir. Temettü tarihlerine KAP duyurularından veya bizim güncel temettü tarihleri tablomuzdan bakabilirsiniz. Hisse senedini 1 gün önceden aldıktan sonra temettü tarihlerinde belirtilen ‘ödeme tarihi’ gününde aracı kurumunuz temettünüzü hesabınıza nakit olarak geçirmektedir.

Not: Temettüyü alayım sonra hemen satarım diye düşünüyorsanız, temettü ödemesi için şirketin kasasından nakit çıktığı için temettü alındıktan sonra hissenin fiyatı temettü miktarı kadar düşmektedir. O sebeple alınan temettü ile yine hisse alarak lot sayısını arttırmak daha mantıklı olmaktadır. Ayrıca iyi bir şirket kısa sürede yine eski fiyatına dönmektedir.