ANKARA, 27 Temmuz (Xinhua) -- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile bir araya gelerek çeşitli alanlarda ikili işbirliğini ilerletme konularını ele aldı. Çarşamba günü Ankara'da gerçekleşen görüşmede, Wang'dan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'e en içten selamlarını iletmesini isteyen Erdoğan, Türkiye ve Çin'in küresel etkiye sahip ülkeler olduğunu ve işbirliklerinin öneminin ikili sınırların ötesine geçtiğini söyledi.

Araştırma: Çin'in Chang'e-6 Ay örnekleri ayırt edici özelliklere sahip Araştırma: Çin'in Chang'e-6 Ay örnekleri ayırt edici özelliklere sahip

Erdoğan, Türkiye'nin tek Çin ilkesine bağlılığını vurgulayarak ülkesinin Çin'in kalkınmasını bir tehdit olarak görmediğini belirtti. Türkiye'nin, Hükümetler Arası İşbirliği Komitesi ve Türkiye-Çin Karma Ekonomik ve Ticaret Komitesi gibi ikili işbirliği mekanizmaları aracılığıyla Çin'le üst düzey etkileşimleri artırmaya istekli olduğunu kaydeden Erdoğan, Türkiye'nin Orta Koridor Girişimi ile Çin'in önerdiği Kuşak ve Yol İnisiyatifi arasındaki sinerjiyi artırmaya, ticaret, enerji, turizm ve diğer alanlarda ikili işbirliğini derinleştirmeye ve Türkiye-Çin ilişkilerini yeni zirvelere taşımaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı, Çinli işletmelerin, Türkiye'deki yatırımlarını artırmalarını memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi. Erdoğan, ülkesinin, NATO'nun Asya Pasifik bölgesindeki faaliyetlerini artırmasını desteklemediğini ve Ukrayna krizi gibi uluslararası ve bölgesel konularda Çin'le iletişim ve koordinasyonu sürdürmeye istekli olduğunu vurguladı. Aynı zamanda ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Büro üyesi de olan Wang ise Erdoğan'a Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'nin selamlarını iletti. Wang, Çin'in yeniden cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan'ı tebrik ettiğini ve Türkiye'yi bağımsızlığını koruma ve kendi ulusal şartlarına uygun bir kalkınma yolu izleme konusunda desteklediğini söyledi.

Wang, yükselen piyasaların ve önde gelen gelişmekte olan ülkelerin temsilcileri olarak Çin ve Türkiye'nin, geniş ortak çıkarlara sahip olduğunu ve herhangi bir temel çıkar çatışması yaşamadığını vurguladı. Çin ve Türkiye ikili ilişkilerinin gelişiminin geleceğe yönelik olduğunu ve geniş imkanlar barındırdığını belirten Wang, Çin'in, ulusal yeniden canlanma yolunda birbirine destek olmak, birbirini temel çıkarlar konusunda desteklemek, karşılıklı siyasi güveni sürdürüp derinleştirmeye çalışmak ve Çin-Türkiye stratejik işbirliğini yeni bir seviyeye çıkarmak üzere Türkiye'yle çalışmaya hazır olduğunu ifade etti. Wang, Çin'in, Çin-Türkiye Hükümetler Arası İşbirliği Komitesi mekanizmasından daha iyi yararlanarak çeşitli alanlardaki pragmatik işbirliğini kapsamlı şekilde ileri götürmeye, Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin inşasını kolaylaştırmaya, daha yüksek düzeyde karşılıklı yarar ve kazan-kazan anlayışına dayalı işbirliği gerçekleştirmeye ve küresel ekonomik toparlanmaya pozitif katkılarda bulunmaya istekli olduğunu belirtti. 

Editör: Şeymanur Erbay