Yaşam

Çocuk bakmak için ebeveyn izni alan Avustralyalı erkeklerin sayısı artıyor

SİDNEY, 8 Şubat (Xinhua) Workplace Gender Equality Agency'nin (WGEA) 2020-21 nüfus sayımı verileri, Avustralya'da 100'den fazla çalışanı olan her beş işverenden üçünün artık c...

Abone Ol

SİDNEY, 8 Şubat (Xinhua) Workplace Gender Equality Agency'nin (WGEA) 2020-21 nüfus sayımı verileri, Avustralya'da 100'den fazla çalışanı olan her beş işverenden üçünün artık cinsiyetten bağımsız olarak ücretli ebeveyn izni sunduğunu gösterdi. WGEA Direktörü Mary Wooldridge, uygun biçimde düzenlenen ebeveyn izninin ebeveynler ve çocukları için daha iyi sonuçlar yarattığına dair literatüre atıfta bulunarak, bu hamlenin aileler ve toplum için geniş kapsamlı faydaları olacağını söyledi ve ekledi: "İşverenler, çalışanlarına gelecekte de değerli ve önemli olduklarına dair net bir mesaj verebiliyor ve bunun karşılığında çalışanların iş tatmini, üretkenliği ve sadakati artıyor." İşyeri politikalarındaki değişiklik, birincil bakıcı rolünü babanın üstlenmesine geçişin başladığını gösteriyor. Birincil bakıcı rolünde annelerin hala ağır basmasına rağmen, çocuklarının bakımını üstlenen babaların sayısı 2020'den 2021'e neredeyse iki katına çıkarak yüzde 6,5'ten yüzde 12'ye ulaştı. Wooldridge, "Evde ve işyerinde iş dağılımıyla ilgili değişen tutumlar, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında önemli bir itici güç oluşturuyor.

Artık babaların bunu üstlenme ve bu fırsattan en iyi şekilde yararlanma zamanı" diye konuştu. Böyle bir fırsatı değerlendiren Avustralyalı babalardan biri, Sidney'in batısında yaşayan ve karısı çalışırken iki kızına bakmak için evde kalan 33 yaşındaki Tristan. Tristan, Xinhua'ya verdiği demeçte, ebeveynlik izni sona erdikten sonra kendisinin evde kalma kararının, karısının daha yüksek maaş alması ve bakıcı ücretlerinin yüksek olması gibi ekonomik nedenlerden kaynaklandığını söyledi. Tristan çocuklarıyla bolca vakit geçirmenin avantajına sahip olduğunu, ancak geleneksel olarak kadınlara ayrılmış bir rolü erkek olarak üstlenmesi nedeniyle toplum tarafından damgalanma gibi sorunlarla mücadele ettiğini söyledi. Tristan, "Uyanık olduğum her an çocuklarıma bakıyorum. Sonuç olarak insanlar işinizi ciddiye almıyor, 'neden ara veriyorsun, çalışmıyorsun' diyorlar" dedi. Bu durum, evde kalan ebeveynler için kurulan destek ağlarının genellikle kadınların egemenliğinde olması ve bu grupların Tristan'ı kabul etmeye isteksiz olması nedeniyle Tristan'ın etkileşim kurmakta zorlanmasına da yol açıyor. Tristan şöyle diyor: "Bu davayı benimseyen daha fazla erkek görmeyi çok isterim… Bence egonuzu aşıp başkalarına öncelik verirseniz, bu dünyadaki en iyi şey olur."