Kültür - Sanat ve Tarih

Çinli zanaatkar, dünyayı minik şişelerin içine sığdırıyor

Enfiye şişesi resimleri, şişenin boynundan içeriye doğru giren özel bir fırçanın kullanılması ile yapılıyor. Bu yöntem, sanatçının mutlak dikkatini gerektiriyor. Genellikle ye...

Abone Ol

Enfiye şişesi resimleri, şişenin boynundan içeriye doğru giren özel bir fırçanın kullanılması ile yapılıyor. Bu yöntem, sanatçının mutlak dikkatini gerektiriyor. Genellikle yeşim, kristal ve kehribar gibi özel malzemelerden yapılan enfiye şişelerinin içine çizim yapmak, boyama işlemi tamamen tersinden yapıldığından, ciddi anlamda beceri ve hayal gücü gerektiriyor.

İç boyama sanatçısı olan Wang Ziyong, iç boyama tekniğine dair eğitimini çocukluğundan itibaren babası Wang Ruicheng'dan aldı. Üniversiteden mezun olduktan sonra Hengshui kentine dönen Wang, kendini bu sanata adadı. Yıllar süren çalışmalar sırasında kazandığı deneyim sayesinde Wang, kendi stilini hızla geliştirdi.

Çin'in kuzeyindeki Hebei eyaletinde yer alan Hengshui kentindeki Taocheng bölgesinde bulunan, iç boyama tekniği ile yapılmış sanat eserlerinin sergilendiği müzede bir enfiye şişesinin içini boyayan Wang Ziyong, 4 Eylül 2021. (Fotoğraf: Jin Haoyuan/Xinhua)

Wang, vurguları daha iyi boyamak ve ayrıntıları işleyebilmek adına çizme verimliliğini artıran yeni bir fırça türü geliştirdi. İç yüzey boyamanın geleneksel atölye tarzı üretim biçimini 1995 yılında bırakan Wang, geliştirme, tasarım, üretim, işleme ve satış kollarının entegre edildiği modern bir işletme kurdu.

Wang, babasının da yardımıyla 2003 yılında Hebei'de iç boyama tekniği ile yapılmış sanat eserlerini sergileyen bir müze kurdu. İç yüzey boyama tekniği, 2006 yılında, Somut Olmayan Ulusal Kültürel Miras Listesi'ne eklendi. Wang, "Hengshui'deki iç boyama sanatının cazibesine, gelecekte daha fazla insanın kapılmasını umuyorum" dedi.

Çin'in kuzeyindeki Hebei eyaletinde yer alan Hengshui kentindeki Taocheng bölgesinde bulunan, iç boyama tekniği ile yapılmış sanat eserlerinin sergilendiği müzede bir enfiye şişesinin içini boyayan Wang Ziyong, 4 Eylül 2021. (Fotoğraf: Jin Haoyuan/Xinhua)
Çin'in kuzeyindeki Hebei eyaletinde yer alan Hengshui kentindeki Taocheng bölgesinde bulunan, iç boyama tekniği ile yapılmış sanat eserlerinin sergilendiği müzede iç boyama tekniğinin farklı aşamaları, 4 Eylül 2021. (Fotoğraf: Jin Haoyuan/Xinhua)
Çin'in kuzeyindeki Hebei eyaletindeki Hengshui kentindeki Taocheng bölgesinde bulunan, iç boyama tekniği ile yapılmış sanat eserlerinin sergilendiği müzede bir enfiye şişesinin içini boyayan Wang Ziyong, 4 Eylül 2021. (Fotoğraf: Jin Haoyuan/Xinhua)
Çin'in kuzeyindeki Hebei eyaletindeki Hengshui kentindeki Taocheng bölgesinde bulunan, iç boyama tekniği ile yapılmış sanat eserlerinin sergilendiği müzedeki bu tarzda yapılmış eserler, 1 Eylül 2021. (Fotoğraf: Jin Haoyuan/Xinhua)
Çin'in kuzeyindeki Hebei eyaletindeki Hengshui kentindeki Taocheng bölgesinde bulunan iç boyama tekniği ile yapılmış sanat eserlerinin sergilendiği müzedeki bu tarzda yapılmış eserler, 1 Eylül 2021. (Fotoğraf: Jin Haoyuan/Xinhua)