GUANGZHOU, 27 Ağustos (Xinhua) -- Çinli bilim insanları Güney Çin Denizi'nin kuzey sahanlığında yürüttükleri bilimsel karotlu sondaj çalışmaları sırasında ilk kez deniz tabanının 302,07 metre altına ulaştıklarını açıkladı.
Araştırmacılar buluşu, yerli yapım bir deniz jeolojisi araştırma gemisi olan Haiyang Dizhi-10, diğer adıyla Okyanus Jeolojisi 10'daki son keşif gezilerini Cuma günü tamamladıktan sonra duyurdu.

Guangzhou Deniz Jeolojisi Araştırmaları'nın kıdemli mühendisi Zhang Jinpeng, bu derinliğin Çin sahanlığındaki Dördüncül Sistemdeki karotlu sondajlar için yeni bir rekor olduğunu söyledi. Açık denizde yapılan sondaj, yer bilimcilerin Dünya'nın iç katmanlarından tortul ve kaya örnekleri toplamasına olanak tanıyan Yer Küre'nin derinliklerini araştırmak için en doğrudan yöntem olarak biliniyor. Zhang, son sondajın, Çin'in güneyindeki Guangdong eyaletinde yer alan İnci Nehri'nin ağzının 175 kilometre uzağında, 92 metre derinlikte yapıldığını ifade etti.

Çin'in Chengdu kentinde Güz Ortası Festivali etkinlikleri yeni bir yorumla sunuluyor Çin'in Chengdu kentinde Güz Ortası Festivali etkinlikleri yeni bir yorumla sunuluyor

Yetkili, görev sırasında elde edilen jeolojik örneklerin, bilim insanlarının bölgedeki karbon gömme geçmişini, eski İnci Nehri Deltası'nın jeolojik evrimsel tarihini ve yerel deniz seviyeleri ile küresel iklim değişiklikleri arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamalarına yardımcı olacağını belirtti. Guangzhou Deniz Jeolojisi Araştırmaları mühendislerinden Wang Shidong, sondaj çalışmalarında örneklerin yüksek kalitede olmasını sağlamak için hidrolik pistonlu karot ve deniz içinde derin delik açan yenilikçi sondaj teknolojileri gibi Çin tarafından geliştirilen ekipmanların kullanıldığını söyledi.

Editör: Şeymanur Erbay