Spor

Çinli Wang Jianjiahe Tokyo 2020'de yüzmede kadınlar 1500 metre serbestte Asya rekorunu kırdı

Çinli Wang Jianjiahe, Pazartesi günü yüzmede kadınlar 1500 metre serbest stil eleme yarışında ikinci gelerek finale katılma hakkını elde ederken yeni bir Asya rekoru kırdı. Bu...

Abone Ol

Çinli Wang Jianjiahe, Pazartesi günü yüzmede kadınlar 1500 metre serbest stil eleme yarışında ikinci gelerek finale katılma hakkını elde ederken yeni bir Asya rekoru kırdı. Bu, Olimpiyat Oyunları tarihinde ilk kez yaşanan bir durum. Yarışın favorisi olan ve Tokyo'da Olimpiyat şampiyonluğunu kucaklaması beklenen Dünya rekoru sahibi ABD'li Katie Ledecky yarışı birinci sırada tamamlarken 15 dakika 35,35 saniyeyle Olimpiyat rekoru kırdı. Eleme yarışında 15:41,59'luk derecesiyle Ledecky'den sonra ikinci gelen Wang, finalde Ledecky'nin ardından madalyaya en yakın adaylardan olduğunu gösterdi. Yüzmede kadınlar 200 metre serbest stilde, Rio 2016'da altın madalyayı kazanan Ledecky 1 dakika 55,28 saniyelik derecesiyle yarı finale birinci sırada katılma hakkını elde etti. Ledecky altın madalyayı kazanması halinde bu dalda birden fazla Olimpiyat Oyunlarında şampiyonluğa ulaşan ilk yüzücü olacak.

ABD'li Katie Ledecky yüzmede 1500 metre serbest stil eleme yarışının ardından Çinli Wang Jianjiahe ile sohbet ederken görülüyor. (Fotoğraf: Ding Xu/Xinhua)

Yüzmede 1500 metre serbest stil eleme yarışı; 400 metre serbest stil finali ve 200 metre serbest stil eleme yarışının ardından Ledecky'nin aynı gün yüzdüğü üçüncü yarıştı. Ledecky, "Bu gece iyi uyuyacağım, size bunu söyleyebilirim. Sonuçlardan memnunum, bittiğine ve görevimi tamamladığıma seviniyorum" diye konuştu. Yang Junxuan, yüzmede kadınlar 200 metre serbest yarı finalinde 1:56,17'lik derecesiyle altıncı oldu ve Pang Jiaying'in 2008'de aldığı bronz madalyanın ardından bu dalda Olimpiyat madalyası kazanan ikinci Çinli yüzücü olma şansını sürdürdü.

Yang, "Takım arkadaşlarımın yarışmalarını günlerdir seyrettikten sonra gerçek bir yarışta yüzmek için sabırsızlanıyordum. Zor bir eleme yarışıydı ve sonucun beklentilerim dahilinde olduğunu düşünüyorum" dedi. Yüzmede erkekler 200 metre kelebek ve kadınlar 200 metre bireysel karışıkta da yarı finalistler belli oldu. Çinli Yu Yiting, yüzmede kadınlar 200 metre bireysel karışık yarı finalini 2:10,22 ile tamamladı. Son Olimpiyat şampiyonu Macar Katinka Hosszu ile Japon Yui Ohashi de 200 metre bireysel karışık yarı finaline katılmaya hak kazandılar. 25 Temmuz'da yüzülen kadınlar 400 metre bireysel karışık finalini kazanan Ohashi aynı Olimpiyat Oyunlarında iki altın madalya kazanan ilk Japon kadın sporcu olabilir.