Sağlık

Çinli ve İngiliz bilim insanları, insandaki ara nöronların gelişimini ayrıntılarıyla açıkladı

BEİJİNG, 10 Aralık (Xinhua) Science dergisinde Cuma günü yayınlanan çalışmada, kemirgenlerde bulunmuyor görünen özelliklere sahip iki öncü insan ara nöron popülasyonu bildiri...

Abone Ol

BEİJİNG, 10 Aralık (Xinhua) Science dergisinde Cuma günü yayınlanan çalışmada, kemirgenlerde bulunmuyor görünen özelliklere sahip iki öncü insan ara nöron popülasyonu bildirildi. Çalışma, insan beyninin, insanlığın benzersiz gelişmiş bilişsel yetkinliğini oluşturan çeşitli ara nöronları nasıl geliştirdiğini ortaya çıkardı. Serebral kortekste iki ana beyin hücresi sınıfı bulunuyor: uyarıcı ve engelleyici. "Engelleyici" ara nöronlar, aşırı uyarıldığında beyni engellemek için GABA adlı bir nörotransmitter sağlıyor. Bu ara nöronlardaki anomali otizm, depresyon, şizofreni veya epilepsi ile sonuçlanabiliyor.

Çin Bilimler Akademisi bünyesindeki Biyofizik Enstitüsü, Beijing Normal Üniversitesi ve King's College London'dan araştırmacılar, insan embriyolarının ilk ve ikinci üç aylık dönemindeki ara nöronların ayrıntılı mesajcı RNA bilgilerini elde etmek için tek hücreli dizileme teknolojisini kullandı. Araştırmacılar, insanların, zengin duyguları ve gelişmiş öz farkındalığı için bir temel oluşturan çeşitli ara nöronlara doğuştan sahip olduklarını keşfetti. Çalışmaya göre, bu yetenekler, beynin ara nöronlarının büyüdüğü ganglionik eminanstaki çeşitli moleküler düzenleme mekanizması sayesinde, insanın beyninde doğuştan oluşuyor. Araştırmayla bağlantısı olmayan, Zhejiang Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Profesör Duan Shumin, embriyonik dönemde ara nöronların hücre soyunun şizofreni ve diğer akıl hastalıkları için araştırma, teşhis ve tedavide yeni bir cephe açtığını söyledi.