BEİJİNG, 12 Ocak (Xinhua) -- Çin'in başkenti Beijing'e komşu olan, ülkenin kuzeyindeki 13,86 milyon nüfuslu Tianjin Belediyesi'nde, Çarşamba günü yerel saatle 14.00 (TSİ 09:00) itibarıyla toplamda 137 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı ve tüm vakaların Omicron varyantını taşıdığı teyit edildi. Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nden (CDC) uzmanlar, Xinhua'ya yaptıkları açıklamada Omicron varyantının birçok sivri protein mutasyonu taşıdığını ve bunun da aşı bağışıklığından kaçma yeteneğini artırabileceğini söyledi.

Pakistan'da çocuk felci aşılama ekibine saldırı: 6 yaralı Pakistan'da çocuk felci aşılama ekibine saldırı: 6 yaralı

Neyse ki, bazı araştırmalar aşı olan ya da son altı ayda hastalık geçiren kişilerin bağışıklık sisteminin ikinci bir savunma hattı kurarak ağır semptom geliştirmelerini önleyecek yeterli T hücresine sahip olduğunu gösteriyor. Uzmanlar, antikorların Kovid-19'a karşı hatırlatma dozu olunmasının ardından hızlı şekilde yükselebileceğini ve yüksek seviyelerini koruyabileceğini söyledi. Omicron varyantının aşıların etkisini azaltabilecek olmasıyla birlikte, insanların hatırlatma dozu olmaları özellikle önem kazanıyor.

Ortaya çıkan kanıtlar, Omicron'un akciğerlerdense üst solunum yolunu daha çok etkilediğini ve daha önceki varyantlara göre semptomlarının daha hafif seyrettiğini gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü, Salı günü yaptığı açıklamada tüm bunlara rağmen varyantın henüz "grip gibi bir hastalık" olarak görülmemesi gerektiğini belirtti. Shanghai merkezli Fudan Üniversitesi Huashan Hastanesi Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi Başkanı Zhang Wenhong, kişinin bağışıklığının güçlü olmaması ve iyi tıbbi kaynaklar bulunmaması durumunda Omicron varyantının "ısırabileceğini" ifade etti.

Vatandaşlara tamamen aşılanma çağrısında bulunan Zhang, aşıların Omicron varyantının sebep olduğu şiddetli semptomlara karşı hala koruma sağlayabildiğini vurguladı. Çin CDC'nin Baş Epidemiyologu Wu Zunyou da daha hafif semptomlara sebep olması nedeniyle Omicron'u bulmanın daha zor, varyantın yayılmasınınsa daha kolay olduğunu belirtti. Bu, kişiler için görece iyi bir haber olabilir, ancak geniş ölçekte önleme ve kontrol çalışmasını zorlaştırıyor. Wu, varyantın diğer varyantlara kıyasla aşıların etkisini azaltması sebebiyle hatırlatma dozu olunmasını şiddetle tavsiye ettiklerini söyledi.

Çin'in başkenti Beijing'deki bir geçici aşılama merkezinde yerel sakinlerden birine Kovid-19 aşısının hatırlatma dozunu uygulayan bir sağlık çalışanı, 29 Kasım 2021. (Fotoğraf: Ren Chao/Xinhua)

Çin Mühendislik Akademisi'nden Zhang Boli de Tianjin'de teyit edilen ilk vakaların, daha az aşılanan ve salgın önleme ile kontrol çabalarının zayıf halkaları haline gelen birinci ve ikinci sınıf öğrencileri arasında görüldüğünü belirtti. Zhang, yereldeki öğrencilere kış tatilinin yaklaşmasıyla birlikte kamuya açık etkinliklerden kaçınmalarını önerdi. CDC uzmanları, maske takmanın Omicron da dahil olmak üzere virüsün yayılmasını önlemenin hala etkili bir yolu olduğunu belirtti. Öte yandan uzmanlar, elleri sıklıkla yıkamanın, kapalı ortamları iyi şekilde havalandırmanın ve kişilerin sağlık durumlarına dikkat etmesinin de önemini hatırlattı.

Geleneksel Çin tıbbında, bir hastalığın dış sebepleri, rüzgar, soğuk, yaz sıcağı, rutubet, kuraklık ve ateş olmak üzere "altı patojenik faktör" altında sınıflandırılıyor. Örneğin, Çin'in orta kısımlarındaki Wuhan'da gerçekleşen salgın, kentin Ocak 2022'de neredeyse 16 gün boyunca yoğun sis altında olması sebebiyle soğuk ve rutubet hastalığı olarak kabul edilmişti.

Aynı zamanda ünlü bir geleneksel Çin tıbbı uzmanı da olan Zhang, Tianjin'deki salgının ise rüzgar ve soğuk tarafından körüklendiğini söyledi. Zhang, geleneksel Çin tıbbında kullanılan tedavi ve rehabilitasyon planını mevsimsel faktörleri ve genç hastaların fiziksel özelliklerini dikkate alarak revize ettiklerini de ekledi. Zhang, geleneksel Çin tıbbı ile Batı tıbbını harmanlayarak hastalara, özellikle de çocuklara en iyi tıbbi bakımı sunmaya çalıştıklarını ifade etti.

Editör: İRFAN KARSLI