Yurt

Çinli uzmanlar dünyanın en büyük taş Buda heykelinin geniş çaplı restorasyonu üzerine kafa yoruyor

CHENGDU, 11 Ocak (Xinhua) Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaletinin Leshan şehrinin dışında yer alan 71 metre yüksekliğindeki dev heykel, aynı yüzyıl içinde en son yedincis...

Abone Ol

CHENGDU, 11 Ocak (Xinhua) Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaletinin Leshan şehrinin dışında yer alan 71 metre yüksekliğindeki dev heykel, aynı yüzyıl içinde en son yedincisi yapılan büyük çaptaki bakımının tamamlanmasının üzerinden üç yıldan kısa bir süre geçmesine rağmen şimdiden siyah bir burun ve kirli bir yüzden muzdarip bulunuyor. Ayrıca Buda'nın göğsünün, karnının, ellerinin ve bacaklarının bazı kısımları da şimdi yosun ve diğer bitkilerle kaplanmış durumda ve bu da ona Nisan 2019'daki yeni bakımından tamamen farklı bir görünüm veriyor. Hafta sonu boyunca Leshan, ünlü Çinli uzmanların heykel için yeni bir restorasyon planını tartıştığı bir seminere ev sahipliği yaptı. Ancak uzmanlar bu sefer, Buda'ya yeniden makyaj yapmaktansa, heykeli uzun yıllar sağlıklı tutmak umuduyla, bozulmanın temel nedenini ele almaya karar verdiler. Leshan Dağı'nda bir yarığın içine oyulmuş ve birleşen üç nehre bakan Buda heykeli, Tang Hanedanlığı (618-907) döneminde 713'te başlayan 90 yıllık bir süreç içinde inşa edilmiştir.

Çin Kültürel Miras Akademisi (CACH) eski başkan yardımcısı Zhan Changfa, "Seminer, 'semptomları tedavi etmekten' 'hastalığı tedavi ederken semptomları iyileştirmeye' yaklaşımımızda önemli bir değişikliği işaret etti" dedi. Uzmanlar, diğer birçok faktör arasında su, yağmur ve nemden kaynaklanan hasarın bozulmaya en fazla katkıda bulunduğu konusunda fikir birliğine vardı. CACH araştırmacısı Huang Kezhong, Beijing'den video bağlantısı aracılığıyla katıldığı seminerde, "Her şeyden önce, sudan kaynaklanan hasar sorununu çözmemiz gerekiyor, aksi takdirde herhangi bir bakım geçici bir önlemden başka bir şey olmaz" şeklinde konuştu. Seminere katılan uzmanlar, su hasarını ele almanın jeolojik araştırma, izleme ve değerlendirme, malzeme araştırması ve çevresel restorasyon gibi alanları kapsayan çok yönlü bir yaklaşımı içerdiği konusunda anlaştılar.