Genel

Çinli uzay bilimciler cep telefonlarını şarj etmek için su ısısını kullanıyor

Termoelektrik cihazlar, sıcaklık farkını elektriğe dönüştürebilen malzemelerden yapılıyor. Önceki araştırmalar, termoelektrik cihazların boşa harcanan ısıyı toplayabileceğini...

Abone Ol

Termoelektrik cihazlar, sıcaklık farkını elektriğe dönüştürebilen malzemelerden yapılıyor. Önceki araştırmalar, termoelektrik cihazların boşa harcanan ısıyı toplayabileceğini ve uzay aracındaki bataryayı yedeklemek için elektrik enerjisi üretebileceğini öne sürüyordu. Şimdiyse Çinli bilim insanları, günlük hayata fayda sağlamak için uzay termoelektrik teknolojisinin avantajlarından yararlanmayı umuyor. Ülkenin roket üreticilerinden biri olan Çin Fırlatma Aracı Teknolojisi Akademisi'ndeki araştırmacılar, cep telefonunu şarj etmek için su ısısını elektriğe dönüştürebilen termoelektrik bir çiple donatılmış bir tür yalıtımlı su şişesi geliştirdi.

Cep telefonları daha güçlü işlemciler ve daha geniş dokunmatik ekran arayüzleriyle donatıldıkça, güç gereksinimleri de buna bağlı olarak arttı. Bununla birlikte, araştırmanın başında olan Ma Wei, insanların bilhassa trende seyahat ederken yahut dağlarda kamp yaparken sıklıkla telefonlarını şarj etme sorunu yaşadıklarını söylüyor. "Bu soruna çözüm olarak, elektrik üretmek için bir ısı kaynağı olarak su şişesi tabanlı bir termoelektrik cihaz geliştirdik" diyen Ma, bu buluşun herhangi bir elektrik kaynağı da gerektirmediğini belirtiyor.

Gösteri videosunda, termoelektrik cihazın üzerinde bir USB şarj girişi bulunan şişe kapağına gömülü olduğu görülüyor. Araştırmacılardan biri, bir iPhone cihazını kablo ile şişeye bağladığında, telefonun ekranındaki pil simgesinin ortasında şimşek işaretiyle yeşile dönüştüğü görülüyor.

Araştırma ekibinden Sheng Jiang "İçine 300 ila 500 mililitre kaynar su döktükten sonra su şişesinin 20 ila 30 dakika elektrik sağlayabileceğini gördük" diyor. Şişe, dizüstü bilgisayarlar, kameralar ve diğer düşük güçteki ev aletleri için de elektrik sağlayabiliyor. Araştırmacılar şimdi bu konsepti pazarlamak için işletmelerle işbirliği yapmaya çalışıyor. Ürün muhtemelen 150 yuan (yaklaşık 23 ABD doları) ile 200 yuan arasında bir fiyata sahip olacak.

Termoelektrik çip, şişeyi piyasadaki aynı boyuttaki bir diğer üründen 200 gram daha ağır hale getirebilir, ama Sheng, araştırmacılar paslanmaz çelik kap yerine, uzay araçları için geliştirilen hafif bir ısı yalıtım malzemesi kullanarak ağırlığı azalttıkça şişenin taşınmasının kolay olacağını söylüyor. Sheng, düşük voltaj ürettiğini ve kısa devre riski olmadığını belirttiği buluşun güvenli olduğunun altını çiziyor.