Çin

Çinli üst düzey yetkili: Macaristan ile daha yakın ilişkiler için birlikte çalışacağız

Abone Ol

BUDAPEŞTE, 20 Şubat (Xinhua) -- Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Wang Yi, dostane alışverişi tam olarak desteklemek, karşılıklı fayda sağlayan işbirliğini sürekli olarak derinleştirmek, ayrıca daha demokratik uluslararası ilişkiler ve çok kutuplu bir dünya için Macaristan ile birlikte çalışmaya hazır olduklarını belirtti. ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi de olan Wang, bu açıklamayı Pazar günü Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile yaptığı görüşmede dile getirdi. Wang görüşmede ayrıca, Çinli liderlerin içten selamlarını iletti.

Wang, Çin adına, Orban'ı genel başkanı olduğu Fidesz (Macar Yurttaş Birliği) partisinin parlamento seçimlerini kazanması ve yeniden başbakan seçilmesi nedeniyle tebrik etti. Büyüklükleri farklı olsa da, Çin ve Macaristan'ın her zaman birbirlerine saygı duyan, birbirlerini anlayan ve güvenen iki ülke olduğunu belirten Wang, ikili ilişkilerin uluslararası etkileşime örnek teşkil ettiğini ifade etti.
2023'ün, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in Kuşak ve Yol İnisiyatifi önerisinin onuncu yıldönümü olduğunu hatırlatan Wang, her iki tarafı da inisiyatif çatısı altında yüksek kaliteli işbirliğini güçlendirmeye çağırdı. Wang, Macaristan'ın, sadece Çin ve Macar halkı için yararlı olmakla kalmayıp, aynı zamanda Avrupa'nın temel uzun vadeli çıkarlarına da hizmet eden Çin-AB ilişkilerinin gelişimini desteklemedeki aktif rolünü takdir ettiklerini belirtti. Orban ise ülkesinin Çin ile dostane ilişkilerini sürmeye kararlı olduğunu ve iki ülke arasında çeşitli alanlardaki işbirliğine büyük önem verdiğini söyledi. Çin'e uzun zamandır yaptığı özverili yardımlar ve pek çok hayat kurtaran Kovid-19 aşıları nedeniyle teşekkür eden Başbakan, AB-Çin ilişkilerini destekleme yönünde aralıksız çaba göstermeye devam edeceklerini kaydetti. Görüşmede Ukrayna konusunda da görüş alışverişinde bulunan taraflar, bölgede durum ne kadar karmaşıksa, uluslararası ilişkiler normları ve Avrupa'nın uzun vadeli çıkarları doğrultusunda sakin ve temkinli kalarak doğru seçimler yapmanın da o kadar gerekli olduğunu, ancak böylece en kısa sürede Avrupa'da barışa ulaşılabileceği konusunda fikir birliğine vardı.