Xinhua

Çinli üst düzey diplomat, Çin'in Ukrayna'daki duruma ilişkin pozisyonu hakkında ayrıntılı bilgi verdi

Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında Belovezhskaya Pushcha'da yürütülen üçüncü tur müzakerelerin yapıldığı salondan bir görüntü, 7 Mart 2022. (Fotoğraf: Belta haber ajansı/...

Abone Ol

Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında Belovezhskaya Pushcha'da yürütülen üçüncü tur müzakerelerin yapıldığı salondan bir görüntü, 7 Mart 2022. (Fotoğraf: Belta haber ajansı/Xinhua aracılığıyla)

ROMA, 15 Mart (Xinhua) -- Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi Yang Jiechi, Pazartesi günü Roma'da ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile görüşmesinde Çin'in Ukrayna'daki duruma ilişkin pozisyonu hakkında ayrıntılı bilgi verdiAynı zamanda ÇKP Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofsi direktörü olan Yang, Çin tarafının Ukrayna'daki durumun bu noktaya geldiğini görmek istemediğini söyledi.

Çin'in her zaman tüm ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyulması ve BM Antlaşması'nın amaç ve ilkelerine bağlı kalınmasının savunucusu olduğunu belirten Yang, Çin'in barış görüşmelerinin ilerletilmesinde kararlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Yang Jiechi, uluslararası toplumu, mümkün olan en kısa sürede sağlam sonuçlara ulaşılabilmesi için Rusya-Ukrayna barış görüşmelerini hep beraber desteklemeye ve durumun vakit kaybedilmeden yatıştırılmasına yardımcı olmaya çağırdı.
Tüm tarafarın azami itidal göstermesi, sivilleri koruması ve büyük çaplı bir insani krizi önlemesi gerektiğini söyleyen Yang, Çin'in, Ukrayna'ya acil insani yardım sağladığını ve bu amaçla çabalarını sürdüreceğini kaydetti.

Yang ayrıca, Ukrayna meselesinin tarihsel bağlamını düzeltmenin, sorunun kaynağına inmenin ve tüm tarafarın meşru endişelerine yanıt vermenin önemli olduğunu da söyledi.

Yang Jiechi, ortak, kapsamlı, işbirliğine dayalı ve sürdürülebilir bir güvenlik vizyonunu aktif olarak savunan ve ilgili tarafarı eşit düzeyde diyalog yürütmeye teşvik eden uzun vadeli bir bakış açısı benimsemeye ve Avrupa'da ve dünyada barışı korumak amacıyla bölünmez güvenlik ilkesine dayalı, dengeli, etkili ve sürdürülebilir bir Avrupa güvenlik çerçevesi oluşturmaya çağrıda bulundu.

Yang, Çin tarafının yanlış bilgi yayan veya Çin'in pozisyonunu çarptıran ve itibarını zedeleyen her türlü söz ve eyleme kararlılıkla karşı koyacağını vurguladı.