Üst düzey Çinli askeri yetkili Kazakistan ve Vietnam savunma bakanlarıyla görüştü Üst düzey Çinli askeri yetkili Kazakistan ve Vietnam savunma bakanlarıyla görüştü

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 30 Ağustos (Xinhua) -- Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang, İsrail'in Batı Şeria'da en az 10 kişinin ölümü ve çok sayıda kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan son askeri operasyonunu şiddetle kınadı. BM Güvenlik Konseyi'nin Ortadoğu'daki duruma ilişkin Perşembe günü düzenlenen toplantısında konuşan Geng, İsrail ordusunun Çarşamba günü Batı Şeria'daki Tulkerim, Cenin ve Tubas gibi Filistin kentlerini hedef alan geniş çaplı askeri operasyon başlattığına dikkat çekerek "Çin bunu şiddetle kınıyor" dedi. Geng, İsrail'in Batı Şeria'da uluslararası hukuku ve BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal etmeye devam ettiğini, yerleşim yerlerini genişlettiğini ve Filistinlilere yönelik arama, tutuklama ve baskınları yoğunlaştırdığını ifade etti.

Üst düzey İsrailli yetkililerin kısa süre önce Gazze'de uyguladıkları yaklaşımın aynısını Batı Şeria'da da uygulamaktan söz ettiklerine dikkat çeken Geng, "Küresel çapta kınanması gereken bu tür aşırı açıklamalar karşısında şok olduk ve ciddi endişe duyuyoruz" dedi. Gerilimi tırmandırabilecek her türlü eylem ve söylemin karşısında olduklarını ve sivillere yönelik tüm saldırıları kınadıklarını belirten Geng, başta İsrail olmak üzere tüm tarafları durumun daha da tırmanmasını önlemek üzere sakin ve ölçülü olmaya çağırdı. Geng, "Gazze artık yeryüzünde bir cehenneme dönüştü. Gazze'deki insani felaketin aynısının Batı Şeria'da yaşanmasına asla izin vermemeliyiz, aksi halde Batı Şeria da aynı kaderi paylaşacak" uyarısında bulundu.

Kaynak: rss