BRICS Küresel iklim değişikliğiyle mücadelede sağlam bir temel oluşturuyor BRICS Küresel iklim değişikliğiyle mücadelede sağlam bir temel oluşturuyor

BEİJİNG, 21 Aralık (Xinhua) Çinli kadınların ortalama yaşam süresi, 2010'da 77,37 yıldı. NBS'nin Çinli Kadınların Gelişimine Dair Taslak'ın (2011-2020) sonuçlarına dair inceleme raporunda, geçtiğimiz 10 yılda Çinli kadınların sosyal konumlarının önemli şekilde yükseldiği ve başarı, mutluluk ile güvenlik hissinde belirgin iyileşme yaşandığı kaydedildi. Zorunlu eğitimde cinsiyet farkı ortadan kalkarken, ilkokul çağındaki kız çocukları arasında okula kayıt olma oranı 2015 yılında bu yana her sene yüzde 99,9'un üzerinde oldu.

Bu, oğlan çocukları arasındaki okula kayıt oranıyla aynı. İstihdam ve iş kurma politikalarının son on yılda gelişmesiyle birlikte, kadınların iş bulabileceği kanallar genişletildi ve işgücündeki kadınların sayısı istikrarlı şekilde arttı. Raporda yer alan bilgilere göre, kentlerdeki iş birimlerinde çalışan kadınların sayısı, geçen yıl 2010'a kıyasla yüzde 39,5 artarak 67,79 milyon oldu ve kadınlar an itibarıyla Çin'deki toplam istihdamın yüzde 43,5'ini oluşturuyor. Raporda, bu on yılda toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların çok yönlü gelişimini teşvik etme konularında tarihi ilerleme kaydedilse de kadın hakları ve çıkarlarına yönelik bazı alanlardaki korumanın yine de güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Editör: İRFAN KARSLI