Çin AB Ticaret Odası'nın (CCCEU) yayınladığı yıllık rapora göre Çinli işletmeler 2020 yılında Avrupa Birliği'nde (AB) ılımlı büyüme kaydetti, ancak AB'de iş yapmanın kolaylığı düşüncesi azalmaya devam etti. Raporda Kovid-19 pandemisinin etkisine karşın Çinli işletmelerin, 27 AB üye devletinde geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 1,4'lük artışla toplam 150,3 milyar euro (175 milyar ABD doları) ciro elde ettiği tahmin edildi. Raporda, "Çinli işletmelerin genel değerlendirmesine göre 2021 yılında AB'de iş yapmanın kolaylığı, üst üste ikinci yılda da düşüş gösterdi ve siyasal iklim ve iş ortamı için geçmiş yıllara göre büyük ölçüde daha düşük puanlar verildi" ifadeleri kullanıldı. "Ortak Geleceği Şekillendirmek Üzere Karşılıklı Yarara Dayalı İşbirliğinin Güçlendirilmesi" başlıklı rapor, CCCEU ve küresel danışmanlık şirketi Roland Berger tarafından Pazartesi günü ortaklaşa açıklandı. Bu, Nisan 2019'da Brüksel'de açılan CCCEU'nun üçüncü yıllık raporu. Raporun lansman etkinliğinde konuşan CCCEU Başkanı Xu Haifeng, pandeminin yol açtığı zorluklara karşın Çin'in mal konusunda AB'nin birinci ticaret partneri olduğunu söyledi. "Çin-Avrupa yük treni hizmetleri 2020 yılında yüzde 50 artış gösterdi" diyen Xu, Çin-AB Coğrafi İşaretler Anlaşması'nın yürürlüğe girmesiyle iki tarafın, bu yılın Temmuz ayına kadar "karşılıklı olarak 244 coğrafi işareti tanıyıp koruma altına aldığını" sözlerine ekledi.

Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti
Çin'in kuzeybatısında yer alan Shaanxi eyaletinin merkezi Xi'an'da harekete geçmek için bekleyen Barselona'ya gidecek bir Çin-Avrupa yük treni, 8 Nisan 2020. (Fotoğraf: Li Yibo/Xinhua)

Xu, Çin'in ekonomik toparlanması, Avrupa'daki güçlü talep ve dirençli tedarik zincirinin hep birlikte ikili ticaretin büyümesinde rol oynadığını söyledi. Xu'ya göre AB'nin denizaşırı yatırım bölgesi olarak önemi artarken, Çin'in iş dünyası uzun vadede Çin-AB ekonomik ilişkilerinin gelişeceğinden emin ve AB'nin devam eden yeşil ve dijital dönüşümüne katkıda bulunmaya hazır. Öte yandan raporun bulgularına göre Çinli işletmeler, AB'nin çeşitli tek taraflı ticaret araçları, artan "içe dönük" eğilimleri ve toplulukta ticaretin siyasallaştırılmasına yönelik artan eğilim konusunda kaygılar da taşıyor. Raporda AB'nin iş ortamının geliştirilmesi için 10 alanda yaklaşık 70 tavsiye bulunuyor. Bu tavsiyeler arasında bilgi açıklama ve kamu ihaleleri gibi alanlarda politika diyaloglarının yoğunlaştırılması, karşılıklı güven ve anlayışın güçlendirilmesi ve farklılıkların ikili ya da küresel çerçeveler dahilinde pragmatik tarzda gerektiği üzere ele alınması gibi hususlar yer alıyor. Çin Ticaret Bakanlığı ve diğer makamların açıkladığı istatistiklere göre 2020 sonu itibarıyla Çinli yatırımcılar 27 üye devletin tümünü kapsayacak şekilde AB'de 2.800 işletme kurmuş, yaklaşık 250.000 yabancı çalışan istihdam etmiş bulunuyor.

Editör: İRFAN KARSLI