Çin

Çinli diplomat: Çin-Etiyopya ilişkilerinin her koşulda geçerli stratejik ortaklığa yükseltilmesi bir dönüm noktası

Abone Ol

ADDİS ABABA, 24 Ekim (Xinhua) -- Çin'in Etiyopya Büyükelçisi Zhao Zhiyuan, Çin-Etiyopya ikili ilişkilerinin her koşulda geçerli stratejik ortaklığa yükseltilmesinin tarihi açıdan önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi.
Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'in Çin ziyareti ve 3. Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu'na katılımı ile ilgili Pazartesi günü düzenlenen basın toplantısında konuşan Zhao, iki ülke arasında son dönemde kurulan her koşulda geçerli stratejik ortaklığın önemini vurguladı.

Zhao, "Bu ivmeyi korumalı ve ilişkilerimizi daha derin ve daha sağlam hale getirmeliyiz. Çin Büyükelçiliğimiz bunun için her zaman hazır" dedi. Çinli diplomat ayrıca, iki tarafın ortak kalkınma ve kazan-kazan işbirliğinde dost, Güney-Güney dayanışmasını ve işbirliğini teşvik etmede ve uluslararası adalet ile hakkaniyeti korumada ortak olmaları gerektiğini kaydetti. İki ülke arasındaki üst düzey etkileşimlerin ve karşılıklı siyasi güvenin güçlendiğini belirten Zhao, iki tarafın da dayanışma ve işbirliğini güçlendirmeye devam ederek temel çıkarlarını ve başlıca endişelerini içeren konularda birbirlerini sıkı şekilde destekleme gerekliliğini vurguladığını söyledi.

Zhao, Çin'in Kuşak ve Yol İnisiyatifi ve Çin-Afrika İşbirliği Forumu gibi çerçevelerde çeşitli alanlarda işbirliğini güçlendirmek için Etiyopya ile birlikte çalışmaya kararlı olduğunu ve Çin-Etiyopya ilişkisinin, Çin-Afrika ilişkilerine örnek teşkil etmesi gerektiğini söyledi. Zhao, Çin'in Etiyopya'nın savaş sonrası yeniden inşasını ve ekonomik canlanmasını destekleyip katkı sağlayacağını, yeşil kalkınma işbirliğini güçlendireceğini ve Etiyopya'nın kalkınma çabalarını güçlendirmek üzere Küresel Kalkınma İnisiyatifi'ni uygulayacağını kaydetti.