LHASA, 26 Mayıs (Xinhua) -- Çinli bilim insanı Kang Shichang, küresel ısınma ve hava kirleticilerin dünya geneline yayılmasının, Everest Dağı bölgesindeki buzulların erimesini hızlandırdığını ancak dünyanın diğer bölgeleri ile karşılaştırıldığında bu erimenin nispeten yavaş olduğunu söyledi. Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Kuzeybatı Eko-Çevre ve Kaynaklar Enstitüsü'nde buzul uzmanı olan Kang Shichang'a göre, onlarca yıldır yapılan yer ve uzaktan algılama gözlemleri, dünyanın en yüksek zirvesi olan Everest Dağı'nın kuzey yamacındaki buzulların, 2000 yılından bu yana yaklaşık yüzde 6,5 çekildiğini ve yıllık buzul kaybının, yaklaşık 0,3 metre su eşdeğeri olduğunu ortaya koydu.

Birçok kez Kuzey Kutup Bölgesi ve Antarktika'ya giderek buz tabakasındaki değişiklileri ve buzul kaybını incelemiş olan Kang, "Kuzey Kutbu ve Antarktika'daki buzullara ve dünyanın dört bir yanındaki dağ buzullarına bakarsanız, kayıp oranlarının çok daha hızlı olduğunu görürsünüz. Özellikle Alaska'daki buzullar son 20 yılda yılda bir metre su eşdeğeri kayba uğradı" dedi. Everest Dağı bölgesindeki buzulların ve buz kulelerinin geri çekilmesinin ana nedeni, uzun bir süre boyunca insan faaliyetlerinden kaynaklı atmosfere salınan karbondioksit, metan, azot oksit ve diğer sera gazlarının küresel ısınmaya yol açması.

Çin'in 41. Antarktika seferi için yolculuk sürüyor Çin'in 41. Antarktika seferi için yolculuk sürüyor

Kang, "Everest Dağı bölgesinde Çinli bilim insanlarının gelip çıkardığı buz çekirdeklerinin kayıtlarına göre insan kaynaklarından gelen ağır metal ve kalıcı organik kirleticilerinin bölge atmosferindeki miktarı, Sanayi Devrimi'nden bu yana artış gösteriyor" dedi. Kang, "Buzulların korunması aciliyeti olan bir konudur. Qinghai-Tibet Platosu'nda ekolojik koruma konusunda yeni kabul edilen yasa, bölgedeki buzul ve donmuş toprağı daha iyi şekilde koruma konusunda bize yardımcı olacaktır" diye belirtti.

Editör: Şeymanur Erbay