Çin

Çinli bilim insanları, kutup ayısı kürkünden esinlenerek dokunabilir lif geliştirdi

Abone Ol

HANGZHOU, 22 Aralık (Xinhua) -- Çinli bilim insanlarından oluşan bir ekip, kutup ayısı kürkünden ilham alarak olağanüstü ısı yalıtımına sahip dokunabilir bir lif geliştirdi. Science dergisinde Cuma günü yayımlanan araştırmaya göre, kapsüllü aerojel lif yıkanabilir, boyanabilir nitelikte ve dayanıklı olup gelişmiş tekstilde kullanıma gayet uygun. Aerojel lifler tipik olarak kumaşa dokunmak için gereken mukavemet ve esneklikten yoksun olmakla beraber, ıslak veya nemli koşullarda yalıtım özelliklerini kaybediyor.

Zhejiang Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, kutup ayılarını etkin şekilde sıcak ve kuru tutan özel kürklerinden ilham aldı. Araştırmaya göre kutup ayılarının tüyleri yoğun bir kabuk yapısı içine hapsolmuş gözenekli bir çekirdeğe sahip. Ayının çekirdek-kabuk yapısını kopyalayan araştırmacılar, kızılötesi radyasyonu cilde yakın bir bölgede etkili şekilde hapseden ve mekanik dayanıklılığı koruyarak örme veya dokuma için uygun hale getiren katmanlı gözeneklere sahip güçlü bir aerojel lif üretti.

Araştırmaya göre, üretilen lif yüzde 100 gerinimde 10.000 kez tekrarlanan gerilme döngüsünden sonra bile minimum etkilenerek ısı yalıtım özelliklerini korudu. Araştırma ekibi lifi ince bir kazakta test etti. Kazak, kuş tüyü bir ceketin yaklaşık beşte biri inceliğinde olmasına rağmen, ceketinkine benzer bir ısı yalıtım performansı gösterdi. Araştırmacılara göre bu giysi tasarımı, gelecekte çok işlevli aerojel lifler ve tekstil ürünlerinin geliştirilmesi için geniş olanaklar sağlıyor.