Sağlık

Çinli bilim insanları karaciğer yağlanması tedavisinde yeni bir strateji geliştirdi

BEİJİNG, 16 Aralık (Xinhua) Science Translational Medicine dergisinde Perşembe günü arka arkaya yayınlanan iki makalede, karaciğer kanserine yol açabilen yaygın bir kronik kar...

Abone Ol

BEİJİNG, 16 Aralık (Xinhua) Science Translational Medicine dergisinde Perşembe günü arka arkaya yayınlanan iki makalede, karaciğer kanserine yol açabilen yaygın bir kronik karaciğer hastalığı olan alkole bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığı (NASH) ile ilişkili yeni bir moleküler mekanizma bildirildi. İnsan vücudunda bulunan ACC adlı bir enzimin karaciğer hücrelerinde yağ sentezini kolaylaştırdığı biliniyor. Yapılan araştırmaya göre, bilim insanları daha önce de bir ACC inhibitörü tasarlamaya çalışmış, ancak bu çalışma kandaki yağın artması gibi istenmeyen bir etki oluşturmuştu.

Tıp profesörü Li Hongliang liderliğindeki Wuhan Üniversitesi'nden bilim insanları, geriye doğru bir hamle yaparak ALOX12 adlı bir genin ifadesinin ACC seviyesini artırdığını buldu. Diğer makalede ise araştırma ekibi, farelerde ve insan olmayan primat modellerinde ALOX12 proteinini devre dışı bırakabilen ve ardından ACC enziminin salınımını durdurabilen küçük bir molekülü tanımladı. Çalışma, kimyasalla yapılan tedavinin hayvanlarda hastalığın ilerlemesini etkili bir şekilde yavaşlattığını ve aşırı yağ seviyelerine neden olmadığını ortaya koydu.