BEİJİNG, 3 Aralık (Xinhua) Bu buluş, organ nakli ve hayvancılık alanlarında umutları artırdı. Cell Research dergisinde çevrimiçi olarak yayınlanan yakın tarihli bir araştırmaya göre, Çin Tarım Üniversitesi, Sichuan Tarım Üniversitesi, Kuzeydoğu Tarım Üniversitesi ve Beijing Genomik Enstitüsü'nden araştırmacılar, 200'den fazla nesilde sağlıklı yavrular "doğurabilecek" kök hücre hatları yetiştirdi. Araştırmaya göre, domuzlar, embriyo gelişimi ile anatomi ve fizyoloji açısından insanlarla daha fazla benzerliğe sahip olduğundan, domuzların kök hücre hatları hayvandan insana organ nakli için model olarak kullanılabilecek. Bununla birlikte, makalenin yazarlarından biri olan Sichuan Tarım Üniversitesi'nden Tang Qianzi, Xinhua'ya yaptığı açıklamada, bölünmeler sırasında "ters gitme" eğiliminde oldukları için daha önce az sayıda sabit domuz kök hücre hattının elde edildiğini belirtti. Araştırmaya göre ekip, büyüyen embriyoların en dış derisi olan domuz epiblastlarından, stabil pluripotent kök hücre dizilerini korumak için laboratuvar kültür ortamını başarıyla geliştirdi.

Çin'in Shenzhou-18 görevi, Dünya dışında yaşam araştırmalarına yönelik örnekler getirdi Çin'in Shenzhou-18 görevi, Dünya dışında yaşam araştırmalarına yönelik örnekler getirdi

Araştırmaya göre, ekip, kök hücrelerin normal kromozomal özellikleri ve üç germ katmanına ayrışma potansiyelini koruyarak, 240 kereden fazla çoğalabildiğini buldu. Pluripotent kök hücreler, çoğalarak vücuttaki diğer tüm hücre türlerini oluşturabilecek hücreler olarak biliniyor. Araştırma ayrıca, epiblasttan elde edilen kök hücrelerin, birbirini takip eden en az üç gen düzenlemesini kolayca tolere edebildiğini ve sonunda gen düzenlemesi yapılmış klonlanmış canlı domuz yavruları oluşturduğunu ortaya koydu. Tang, bilim insanlarının uygulamada, insanlara nakil edilmesi amacıyla domuz organı yetiştirme hedeflerine ulaşmak için, kök hücreyi birden fazla kez düzenlemek zorunda olduklarını belirtti. Domuz pluripotent kök hücrelerinin uzun zamandır beklenen taahhüdünü gerçekleştiren bulgular, biyolojik araştırma, rejeneratif biyotıp ve hayvancılık için yeni olanaklar yarattı.

Editör: İRFAN KARSLI