Malezya sağlıkta iyileşme için şekerli içecekler vergisini artırmaya hazırlanıyor Malezya sağlıkta iyileşme için şekerli içecekler vergisini artırmaya hazırlanıyor

Araştırma ekibi, insan hücrelerinin yaşlanmasından sorumlu yüzden fazla geni tarayıp, tanımlamasının ardından, insanlarda bazı genlerin CRISPR tarafından yok edilmesi veya devre dışı bırakılmasının, mezenkimal kök hücrelerinin (MKH'ler) yaşlanmasını engelleyebileceğini gösterdi. Yaşlılığa yol açan genler arasında bulunan KAT7 (histon asetiltransferaz), yaşlanmanın katalizörlerinden biri.

Grafik, yaşlanma katalizörlerinden biri olan KAT7'nin bulunmadığı mezenkimal kök hücresinin daha genç bir çekirdek yapısına sahip olduğunu gösteriyor. (Fotoğraf Xinhua'ya verildi)

Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Beijing Genomik Enstitüsü'nde araştırmacı olan Zhang Weiqi, ekibin yaptığı deneylerde KAT7'yi yok etmenin hücresel yaşlanmayı azaltmada etkili olduğunu kanıtladığını belirtti. Bilim insanları, yaşlı farelerin karaciğerlerindeki yaşlanan hücrelerinin oranını azaltmayı başardı ve fizyolojik olarak yaşlanan farelerle erken yaşlananların ömrünü uzattı.

Tek bir genin devre dışı bırakılmasına veya KAT7 engelleyicilerinin kullanılmasına dayanan yeni tip gen tedavisi, memelilerin ömrünü uzatabilir. Tedavi, insanlarda da karaciğer hücrelerinin yaşlanmasını yavaşlatabilir. Söz konusu tedavi, uygulamanın insanlarda yaşlanmaya karşı translasyonel tıpta uygulanması için büyük bir potansiyel olduğunu gösteriyor. Araştırma, Perşembe günü dijital dergi Science Translational Medicine'de yayınlandı.

Editör: İRFAN KARSLI