Çin, fikri mülkiyet haklarının korunmasına yönelik işlem merkezlerinin inşasına hız verdi Çin, fikri mülkiyet haklarının korunmasına yönelik işlem merkezlerinin inşasına hız verdi

BEİJİNG, 10 Ağustos (Xinhua) -- Çin Havacılık ve Uzay Bilimi ve Sanayi Şirketi, tüneller için insansız acil kurtarma sistemi geliştirdiğini duyurdu. Şirketten Cuma günü yapılan açıklamada karayollarında gerçekleştirilen kurtarma operasyonlarıyla karşılaştırıldığında tünellerde yürütülen kurtarma operasyonlarının arazinin karmaşıklığı, algı kabiliyetlerinin azalması, uydu sinyaline ulaşımın olmaması, olay yerine erişimin kısıtlı olması ve etkin navigasyon araçlarının bulunmaması gibi çok sayıda zorluk içerdiği belirtildi. Sistemi geliştiren araştırmacılar, tünelde otonom navigasyon, radarla engel tespiti ve engelden kaçınma, otonom güzergah planlama, tünelde iletişim yayını ve son derece düşük irtifada yangınla mücadele gibi kilit öneme sahip teknik zorlukların üstesinden geldi. Uydu sinyalinin bulunmadığı tünellerde otonom navigasyonu başarıyla gerçekleştiren sistem, yangın kaynakları ve bireyleri akıllı şekilde tanıyıp konumlarının hassas şekilde belirleyebiliyor.

Kurtarma ekipmanlarını ve yangınla mücadele materyallerini doğru şekilde yerine ulaştıracak şekilde tasarlanan sistem, yangın çıkması halinde hızlı şekilde müdahale edebiliyor. Bu yenilikçi sistem uydu sinyalinin olmaması ve otoyol tünellerinde çıkan yangınların neden olduğu trafik sıkışıklıkları gibi zorlukların etkin şekilde üstesinden gelebiliyor. Tünellerde otonom navigasyon, otonom şekilde engellerden kaçınma ve yangın söndürücülerinin taşınması konusunda testlerden başarıyla geçen sistemin otoyollarda yangın söndürme gibi çok farklı acil durum senaryolarında yaygın şekilde kullanılması bekleniyor.

Kaynak: rss