Çin uzaya altı yeni uydu gönderdi Çin uzaya altı yeni uydu gönderdi

BEİJİNG, 16 Aralık (Xinhua) Toprağın içinde veya toprağın üzerinde bulunan tüm canlı tohumları içeren toprak tohum bankaları, dünya üzerinde gelecekteki potansiyel bitki çeşitliliği için kritik ama gizli bir stoku temsil ediyor. Özgün bitki türlerinin uzun vadeli hayatta kalması ve bitki topluluklarının çeşitliliği ve dinamikleri için hayati önem taşıyor. Çin Bilimler Akademisi'nden (CAS) araştırmacılar tarafından oluşturulan veri kümesinde, dünya genelindeki doğal bitki topluluklarında bulunan toprak tohum bankaları için tür çeşitliliği ve yoğunluğuna dair 15.698 kayıt derlendi. Rastgele seçilen orman modelleri, mutlak enlemin toprak tohum bankalarının çeşitliliği için önemli bir öngösterge olduğunu gösterdi.

Nature Communications dergisinde yayımlanan araştırma makalesine göre, tohum bankası çeşitliliğinin ana belirleyicilerini iklim ve toprak oluşturuyor. Tohum bankası yoğunluğunun ana göstergeleri ise net birincil verimlilik ve toprak özellikleri. Dağılımı tahmin etmeye yönelik dünya genelindeki harita, dünya çapındaki toprak tohum bankaları için net mekansal modeller de ortaya çıkardı. Tür bakımından zengin düşük enlemlerde bulunan biyomlardaki (tropik yağmur ormanları gibi) toprak tohum bankalarının düşük yoğunluğu, doğal ve insani sorunlara karşı daha az dayanıklılığa yol açıyor.

CAS Botanik Enstitüsü araştırma ekibinin lideri Huang Zhenying, bu çalışmanın yüksek enlemdeki soğuk bölgelerde bulunan toprak tohum bankalarının çeşitliliğinin ve yoğunluğunun, dünya genelindeki düşük enlemli tropik bölgelerdekilerden genellikle daha fazla olduğunu ortaya çıkarttığını söyledi. Huang Zhenying, bu çalışmanın ayrıca çevresel koşulların toprak tohum bankalarının dağılımını nasıl şekillendirdiğine dair bir kanıt sağladığını, bunun da küresel değişimler altında bulunan bitki topluluklarının ve biyomların direncinin ve kırılganlıklarının daha doğru bir şekilde tahmin edilmesini sağladığını sözlerine ekledi.

Editör: İRFAN KARSLI