Ekili topraklardaki ağır metal kirliliği dünya genelinde ciddi bir sorun oluştururken, ağır metal bulaşmış gıda ürünlerinin tüketimi ise ciddi kamu sağlığı risklerine yol açıyor. Düşük miktarda ağır metal kadmiyum absorbe eden bitki çeşitleri, köklerinin kadmiyum alımını azaltıp kardiyomun köklerden sürgünlere translokasyonunu kısaltabilir ve sürgünlerden tahıllara kadmiyum geçişini azaltarak kadmiyumun yenilebilir kısımlarına nüfuz etmesini etkin şekilde engelleyebilir. Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Coğrafi Bilimler ve Doğal Kaynaklar Araştırma Enstitüsü'nden araştırmacılar, tahılların ortalama kadmiyum azaltma oranının yüzde 58 olduğunu teyit etti.

Araştırmacılar ayrıca, farklı bölgelere, ağır metal türleri ve pirinç ile sebze gibi mahsul türlerine göre düşük miktarda ağır metal absorbe eden bitki çeşitlerinin gen kaynakları listesini oluşturdu. Araştırmayla ilgili makale, Journal of Hazardous Materials adlı akademik dergide yayımlandı. Düşük miktarda ağır metal absorbe eden bitki çeşitlerin kullanılması teknolojisi, kirlenmiş topraklarda yetişen tarımsal ürünlerin ağır metal kirliliği riskini azaltmak için umut vaat eden pratik bir çözüm.

Litvanya Cumhurbaşkanı: Kontrolsüz göç ulusal güvenlik sorunu Litvanya Cumhurbaşkanı: Kontrolsüz göç ulusal güvenlik sorunu

Editör: İRFAN KARSLI