Yurt

Çinli araştırmacılar ışığı ayrıştıran güneş serası çatısı geliştirdi

BEİJİNG, 18 Aralık (Xinhua) China Science Daily'ye göre, Çin Tarım Bilimleri Akademisi'ne bağlı Tarımda Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsü'nden bir grup araştırmacı,...

Abone Ol

BEİJİNG, 18 Aralık (Xinhua) China Science Daily'ye göre, Çin Tarım Bilimleri Akademisi'ne bağlı Tarımda Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsü'nden bir grup araştırmacı, güneş ışığını spektral olarak bölerek kullanıma sokmaya dayalı bu yeni sera örtü yapısını geliştirdi. 400 ile 780 nanometre (nm) arasında bir dalga boyuna sahip görünür ışık, sera bitkilerinin fotosentez sürecini devam ettirmeleri için kritik bir öneme sahip bulunuyor. Fakat 780 ile 2.500 nm arasında dalga boyuna sahip olan yakın kızılötesi ışığın bitkilerin büyümesine çok az katkısı oluyor ve seranın aşırı ısınmasına de neden olabiliyor.

Araştırma grubu tarafından yürütülen test, yeni güneş çatısının tüm gün boyunca yüzde 40 geçirgenlikle görünür ışığı iletebildiğini ve aynı anda yakın kızılötesi ışığı elektriğe dönüştürerek daha az soğutma enerjisi tüketimi ile sera bitkilerinin normal büyümesini sağladığını gösterdi. Çatı tarafından yüzde 6,88 tam gün fotovoltaik verimlilikle üretilen elektrik, aynı zamanda seranın günlük faaliyetlerine güç de sağlayabiliyor. Araştırma bulguları Energy Conversion and Management adlı dergide yayımlandı.